ÅSERAL: — Skal vi lage hopp? roper de tre guttene Paal Knutsen (8) fra Vennesla, Martin T. Jensen (12) fra Kristiansand og Vetle Torsøe (11) fra Kristiansand. De tre guttene boltrer seg i bakkene på Ljosland skisenter i Åseral sammen med et hundretalls andre påskegjester. Sola skinner blidt og generøst over dem alle. Guttene gyver de løs på oppgaven med barns iver og pågangsmot. Spade trylles fram, og vips så er hoppet klart. De to eldste guttene hopper først, og deretter kommer Paal. Åtteåringen har bare hatt brett i to år, men er allerede selvsikker og rutinert.- Dette er bare gøy. Det finnes ikke noe artigere enn påskeferie på fjellet, konstaterer den unge venndølen. Familien hans fikk hytte på Ljosland for to år siden, og nå skal de være her hele uka. - Vi kan kjøre på ski i bakken hele dagen, og gjøre akkurat som vi vil. Det blir jeg aldri lei av, sier han. På "blades"

Men aller mest gleder Paal seg til påskeaften. Gjett hvorfor. - Da skal lillebroren min, søstrene mine og jeg gå på jakt etter påskeegg. Mamma har fylt egg med godteri og gjemt dem rundt omkring. I fjor fant jeg mitt egg på hyttetaket, forteller Paal. Kameraten hans, Martin T. Jensen, gledet seg spesielt til denne påsken, fordi han skulle prøve ut sine nye "blades". For de uinnvidde kan vi fortelle at det er knøttsmå ski med slalåmbindinger, nesten miniski. - Tidligere kjørte jeg snowboard, men "blades" er enda gøyere. Man kan trikse innmari mye på dem, og komme seg ned de mest kronglete bakkene, informerer han.Alle guttene skal være på fjellet hele påska. Martin gleder seg spesielt til de får familiebesøk helt fra Danmark på hytta. Han vet at foreldrene planlegger skitur innover i fjellet til Lakkenstova, men dersom han kan velge, vil han heller være i slalåmbakken. Hyttevakt

Mens barna boltrer seg i skibakken sitter en voksen kar og koser seg i hytteveggen ikke langt fra bakken. Han har hentet ut godstolen fra stua, og nyter ettermiddagens gavmilde solstråler i fred og ro. Per Leonard Nilsen heter han, og han er på påskeferie med familien på bedriftshytta. - Vi ligger midt i smørøyet kan du si. Et steinkast fra alpinbakken, og et par stavtak fra skiløypene. Kan man ha det bedre? Spør Per Leonard Nilsen. Unnskyldningen for han har satt seg til rette i godstolen, i stedet for å ta skiene fatt, er enkel nok: Datteren pådro seg influensa i helgen, og er sengeliggende. For at kona Torhild skulle få seg en skitur i godværet, tilbød han seg å være hyttevakt. - Jeg får nok min sjanse til skitur snart, sier han, og strekker seg ut i solveggen.Familien Nilsen har feriert på Ljosland flere år tidligere, og stortrives her. - Det er kort vei å kjøre hit fra byen. Knapt halvparten så langt som til Hovden. Dessuten bor man midt i terrenget. Det er helt topp, sier han, og legger til at det er meget snøsikkert her. - Jeg har aldri opplevd en påske her oppe uten rikelig med snø, sier han. Asle Ljosland fra Åseral har kjørt milevis med skiløyper innover i fjellet til påskegjestene. Han kan fortelle at det er drømmeforhold i fjellet nå, fast og fin snø med litt nysnø på toppen. - Det har vært rene valfarten innover viddene de første dagene av påska. Særlig mandag, da været var perfekt, forteller han.