KVINESDAL: — Vi er veldig glad, og ikke minst stolt over at vi lyktes med å snu regjeringens innstilling om å verne Litleåna. Det var stor jubel i formannskapet etter at vi fikk meldingen, sier Kvinesdal-ordfører Odd Omland (Ap).

Energi- og miljøkomiteen på Stortinget kom tirsdag med sin innstilling om å ta ut Litleåna fra verneplanen for vassdrag. Stortinget vil slutte seg til planen i dag.

Kun to av i alt 52 vassdrag som i utgangspunktet var foreslått vernet, deriblant Litleåna i Kvinesdal, ble tatt ut fra de opprinnelige planene.

Kvinesdal kommune har hatt en årelang kamp for å hindre at Litleåna ikke skulle bli vernet. Med seg i kampen har de blant annet hatt nabokommunen Hægebostad, fylkeskommunen, Ager Energi og Norges Bondelag.

— Det at Litleåna nå er tatt ut av verneplanen betyr bare at stortingspolitikerne har hørt på kommunens synspunkter og ikke overkjørt oss. Det at vi også har vår egen vassdragsplan og kulturlandskapsplan tror jeg også har vært viktige faktorer for at vi har fått gjennomslag for Litleåna, mener Omland.

Gjennom kommunens planer er hele Litleåna kartlagt. I planene er det sagt noe om hva som er viktig og hva kommunen ønsker seg for de ulike stedene. Gjennom et vern ville staten ha lagt klare restriksjoner på vassdraget, blant annet med fredning i 100-meters-beltet.

— Skulle man ha utviklet noe langs Litleåna ved et vern, ville man vært nødt til å gå gjennom masse byråkrati. Nå kan kommunen selv håndtere dette, påpeker Kvinesdal-ordføreren.

Den øvre delen av Litleåna, fra Eftestøl i Fjotland og nordover er fortsatt foreslått vernet. Dette er imidlertid i tråd med kommunens ønsker.

tom.arild.stole@fedrelandsvennen.no