KRISTIANSAND: — Eiendomspolitikken i Kristiansand kommune er en hovedårsak til at boligprisene presses opp, sier eiendomsmegler Jens Helge Hodne til Fædrelandsvennen. - Derfor blir det ensidig, tendensiøst og på grensen til det umoralske når kommunens tekniske direktør beklager seg over høye priser og skylder på de private, sier han.Teknisk direktør Asbjørn Grøvan har tatt til orde for sterkere kommunalt engasjement for å presse private aktører til å få ned prisene.- Fei for egen dør først. Det er mange kommunale grunner til at prisene går opp, sier Jens Helge Hodne. Prispolitikken:

Kommunen tar maksimal markedspris når tomter selges. Ett eksempel er Odderhei hvor kommunens tomter i snitt koster 193.000 kroner mer enn de private tomtene.De 56 tomtene Jens Helge Hodne har solgt for Sørlandsbygg i Odderhei II, hadde en gjennomsnittspris på 490.000 kroner. Dyreste kostet 725.000, billigste 315.000 kroner.De 13 kommunale tomtene som nå er lagt ut for salg, har omtrent samme eller dårligere beliggenhet enn Sørlandsbyggs. Her er gjennomsnittsprisen 683.000 kroner. Dyreste koster 750.000, billigste 550.000 kroner. Utbyggingsavtalene:

Kommunen inngår utbyggingsavtaler med private utbyggere. Utbyggerne må forplikte seg til å innfri en rekke kommunale krav for i det hele tatt å få avtale. Kravene varierer fra prosjekt til prosjekt. Ett eksempel er Skanska Boligs store prosjekt på Dvergsnes. I utbyggingsavtalen har kommunen krevd at Skanska Bolig betaler innløsning av syv eller åtte hytter i et friområde i nærheten. Det er snakk om millionkostnad.I tillegg må Skanska Bolig dekke deler av kostnadene ved ny rundkjøring og fylkesvei ved Dvergsnes skole.- At vi betaler infrastruktur i selve boligområdet, er greit. Men å innløse hytter! Jo, vi reagerte. Men man må bare godta, skal man få prosjektet vedtatt i kommunen. Men det er klart at prisene presses opp. Kostnadene løftes jo over på de som kjøper bolig, sier regiondirektør i Skanska Bolig, Syvert Raustøl. Krav om uteareal:

Kommunen krever 25 kvadratmeter uteareal pr. leilighet som bygges i Kvadraturen. Om leiligheten er stor eller liten, betyr ingenting. - Dette er sterkt prisdrivende. Dessuten skaper det ubalanse i markedet. Fordi det blir mer penger i å bygge få og store leiligheter, enn mange og billige, sier Hodne. Det er politikerne som har vedtatt kravet om uteareal, og byggesaksleder Jan Oddvar Hareide i kommunen bekrefter at dette er et krav politikerne står hardt på. - Kommunen burde dispensert fra utearealkravet i forhold til utbygging av mindre leiligheter til ungdom og enslige. Da kunne utbyggere utnyttet bakgårdene i Kvadraturen, og vi kunne fått et helt annet prisnivå på enkelte prosjekter sentralt i byen, mener eiendomsmegler Hodne. Saksbehandlingstid:

Saksbehandlingstiden i teknisk sektor fordyrer boligprosjekter og presser opp boligprisene.Leder i Kristiansand Håndverkerforening, Lars-Knut Aske, forteller om utbyggere som bruker mellom fire og fem år på å få godkjent en reguleringsplan i kommunen.- Selv brukte jeg over tre år på å få godkjent mitt eget leilighetsprosjekt i Vågsbygd. Dette er naturligvis fordyrende, og kostnadene overføres boligkjøperne, sier Aske.