KRISTIANSAND: Kvinnen (44) satt da i veikanten — sjokkert, opphovnet i ansiktet og møkkete etter å ha slåss med sin overfallsmann i 10-15 minutter.

— Hun fortalte at hun ikke kunne se så godt på det ene øyet fordi han hadde forsøkt å dra det ut, forteller Carl Martin Carlson (16).

En 22 år gammel mann av norsk opprinnelse, bosatt i Kristiansand, blir i dag fremstilt for varetektsfengsling for fire uker i Kristiansand tingrett, siktet for voldtektsforsøket ved midnatt natt til lørdag.

Slapp ut i fjor

Begjæringen begrunnes med gjentakelsesfare - den unge mannen ble i 2003 dømt til tre og et halvt års fengsel for voldtekt i et annet politidistrikt. Han slapp ut fra soning for om lag ett år siden, og skal siden ha bosatt seg i Kristiansand.

— Vi vil ikke gå inn på hva han har forklart i avhør av hensyn til etterforskningen, forteller politiadvokat Bodil F. Gyland ved Agder politidistrikt.

Carl Martin Carlson og Alexander Farevaag hadde vært på kino før de tok bussen hjem og hoppet av på Blørstad rundt midnatt.

Etter å ha krysset Vågsbygdveien traff de på kvinnen, som da var tatt hånd om av et par beboere fra nedre del av Slettheia. Disse hadde hørt kvinnens fortvilte skrik, løpt ut av huset og klart å skremme den halvnakne mannen, som beinet av gårde i bare t-skjorta.

Politiet fikk melding klokken 00.02. — Klokken 00.47 ble gjerningsmannen pågrepet, og han var da fremdeles kun iført en t-skjorte. Patruljen fant etter hvert resten av mannens klær i samme område, opplyser operasjonsleder Frank Solås ved Agder politidistrikt.

Kastet av sykkelen

Mannen skal ha blitt pågrepet ved en parkeringsplass på Fiskåtangen, bare et par steinkast unna der overfallet skjedde.

Kvinnen skal ha vært på besøk hos en venninne på Slettheia, kom syklende over gangbroa, fortsatte ned og under broa i retning Vågsbygd. Der skal siktede ha sittet og ventet inni krattet, før han stormet fram og kastet henne av sykkelen.

Overfallet skjedde langs den tett trafikkerte Vågsbygdveien. Selv ved midnattstid vil det være stor sjanse for å bli oppdaget av forbipasserende på dette stedet.

— De hadde slåss veldig lenge, og hun hadde skreket veldig mye, forteller Alexander Farevaag (15).

Kvinnen ble hentet i ambulanse og kjørt til legevakten med lettere skader som følge av basketaket. Overfallsmannen ble satt i arresten, i påvente av avhør.

Til de to guttene oppga kvinnen at gjerningspersonen snakket østlandsdialekt.