Bakgrunnen for anmeldelsen er den dårlige behandlingen nordsjødykkerne hevder de har fått i Arbeids— og sosialdepartementet i den tiden som er gått etter at Stortinget vedtok en uavhengig gransking av dykkernes sak.

— Det er jo et drastisk skritt å gå til anmeldelse av et departement. Men en rekke feil og mangler i saksbehandlingen kan dokumenteres, sier Erling Krange, styreleder i Nordsjødykker Alliansen, til Fædrelandsvennens nettavis.

- Har rettslig ansvar

Krange er mildt sagt skremt over departementets behandling av dykkerne, og viser til den såkalte Lossiusrapporten som kom i januar 2003. Den konkluderte med at staten har et objektivt rettslig ansvar for de skadene nordsjødykkerne ble påført. Etter mye frem og tilbake kom imidlertid departementer og embetsverk til at staten ikke hadde ansvar. Likevel vedtok Stortinget at dykkerne skulle få erstatning. Staten har ifølge NTB betalt omtrent 400 millioner kroner i kompensasjon og erstatning til nordsjødykkerne.

— I norsk sammenheng høres 2,5 millioner kroner til hver dykker mye ut. Men skulle dette gått gjennom rettsvesenet i USA hadde vi sett helt andre summer. Flere av guttene ble ødelagt allerede på 70-tallet, sier Krange.

Nerveskader

Et stort antall nordsjødykkere ble påført alvorlige helseskader under oljeletingen fra 1965 til 1990. 150 norske dykkere var i aktivitet og mange ble skadet av trykkfallssyke, som gir små bobler av helium og nitrogen i blod og vev. Dette fører ifølge NTB til skader i leddene, samt nerveskader som blant annet medfører søvnvansker og konsentrasjonsproblemer. Det foreligger sikre opplysninger om 17 dødsulykker, hvorav fire døde var nordmenn.

— 120 nordsjødykkere er blitt undersøkt ved Haukeland sykehus i Bergen. 98 prosent av dem er syke. 20 menn har tatt livet sitt, forteller Krange, som selv har fått senvirkninger etter at han dykket i Nordsjøen fra begynnelse av 70-tallet.

Departementet avventer

— Det har vært en rekke grove brudd på lover og regelverk i behandlingen av denne saken. Trolig er det foretatt kriminelle handlinger for å skjule det ansvaret departementets ledelse har og har hatt. Dette skal retten belyse og vurdere, sier nordsjødykkernes advokat Brynjar Meling til NTB.

Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Ågot Valle (SV), er ikke overrasket over anmeldelsen. Hun sørget for at dykkernes sak ble behandlet på nytt i Stortinget nå i år, uten at det førte til noen store endringer i saken.

— Jeg registrerer at dykkerne anmelder staten, og det er jeg ikke overrasket over. Vi har prøvd å få en skikkelig utgang på dette, men vi har spådd at det ikke blir ro i denne saken før staten har innrømmet ansvar for dykkerne, sier Valle.

— Vi registrerer Nordsjødykker Alliansens beslutning, og vil avvente påtalemyndighetens vurdering av grunnlaget for anmeldelsen, sier statssekretær Helge Eide i Arbeids- og sosialdepartementet til NTB.