I det hele tatt når hun kan boltre seg fritt med SV-ideologien uten å begi seg ut på kompliserte regneøvelser eller å bli konfrontert med hverdagspolitikken i en rød-grønn regjering. Da blir hun et lett bytte for en så durkdreven politiker og retoriker som KrFs Dagfinn Høybråten.

I går braket partilederne i våre to mest profilerte verdipartier sammen i en valgdebatt om verdier. Det ble en forfriskende duell med slagferdige replikker. Og når sant skal sies en av de beste ideologiske debatter i denne valgkampen, som klart profilerte de to partienes ulike ståsteder i viktige etiske spørsmål og i spørsmålet om den enkeltes valgfrihet. Og et tilløp til en viktig debatt om bioteknologi fikk tilhørerne også med seg — et tema som har vært fraværende i valgkampen.

Kristin Halvorsen åpnet sterkt på egen hjemmebane med orkanen i New Orleans i ryggen og miljøvernminister Hareides ferske uttalelse om at USA truer stabiliteten i verden. Og som toleransens fanebærer for homofiles rettigheter og kjønnsnøytrale ekteskap.

Men når Dagfinn Høybråten konfronterte hennes ideelle fordringer med de barske realiteter i de partiene SV skal samarbeide med, får Kristin Halvorsens idealer lett et uvirkelighetens skjær. Og når Halvorsen gikk høyt på banen med SVs motstand mot gasskraftverk, var det en ren lissepasning til Dagfinn Høybråten som smeller til med Aps industripolitiske talsmann, Rolf Terje Klungland, og hans syv gasskraftverk.

SV har i denne valgkampen vært fanget av konflikten mellom å profilere partiets hjertesaker - som i store deler er ugjennomførlig i en rød-grønn regjering - og å fremstå som «ansvarlig». Gjør man det første, er man et lett bytte for regjeringspartiene og Dagfinn Høybråten. Gjør man det siste blir partiet et haleheng til Arbeiderpartiet. Dagfinn Høybråten utnytter at Bondevikregjeringen har en omforent Sem-erklæring som langt på vei er oppfylt. Mens SV må svare for hvordan de skal få gjennomslag i en rød-grønn regjering for saker de står alene om. Det har vært SVs problem i hele valgkampen. Og det var også Kristins Halvorsens utfordring i gårsdagen duell.

Men de blankpusset verdiprofilene sine, Kristin Halvorsen og Dagfinn Høybråten. I så måte tydeliggjorde de at dette stortingsvalget er det viktigste verdivalget i norsk politikk på 40 år.