Det var jubel på valgvakene til partiene i det rødgrønne regjeringsalternativet da tre valgdagsmålinger ble offentliggjort klokka 20. Målingene vipper i retning av en rødgrønn seier, men løpet er svært jevnt.– Valgdagsmålingene peker mot rødgrønt flertall, men vi kan ikke ta noe for gitt, sier Arbeiderpartiets nestleder Hill-Marta Solberg.

Hun er strålende fornøyd med valgdagsmålingene, men tør ikke ta seieren på forskudd.

– Ingenting er avgjort. Jeg tror det blir fintellingen som avgjør, sier Solberg.

De rødgrønne partiene leder på alle tre målingene, men Rød Valgallianse kan komme på vippen. Høyre og KrF går kraftig tilbake, mens Venstre kommer over sperregrensen.

Ille for Høyre

Etter valgdagsmålingene å dømme går Høyre på et dårlig valg. Målingene ble tatt imot med dyster taushet på valgvaken i Høyres Hus i Oslo.

Byrådsleder Erling Lae i Oslo trøstet seg med at tilbakegangen for SV var stor i forhold til partiets utgangsposisjon i valgkampen;

– Et sensasjonelt dårlig valg for SV, sa Lae til NTB da tallene for Høyres tilbakegang rullet over TV-skjermene.

Men Høyre-folkene i Høyres Hus så ett lysglimt i mørket. De gledet seg over framgangen til Venstre og applauderte entusiastisk over framgangen til regjeringens minste parti på samtlige målinger. I alle målingene kommer Venstre over sperregrensen, noe som kan utløse en kraftig økning av partiets lille stortingsgruppe.

Men på Venstres valgvake våget ikke justisminister Odd Einar Dørum helt å juble ennå.

– Det er ikke avgjort. Dette er en meningsmåling som viser at det er tett, og at det ser ut som om Venstre passerer sperregrensen. Men jeg har en enkel filosofi, og det er at det er de opptalte stemmene som teller, sier partiets tidligere leder, justisminister Odd Einar Dørum til NTB.

Regjeringspartner Kristelig Folkeparti går imidlertid også tilbake. Målsettingen var en oppslutning på 10 prosent, mens målingene foreløpig ikke tyder på at dette målet nås.

Den første valgdagsmålingen kom midt i første matservering på KrFs valgvake, men ingen satte maten i halsen av den grunn.

– Jeg hadde håpet det skulle være bedre, men det blir en spennende kveld. Ingenting er avgjort og alt kan fortsatt snu, sier kulturminister Valgerd Svarstad Haugland til NTB.

Brakvalg for Frp

Størst på borgerlig side er Fremskrittspartiet, som har gjort sitt beste valg noensinne. Over 20 prosent av stemmene kan ha havnet hos Frp. I 2001 fikk Frp 14,6. Likevel kan partiet havne i skyggenes dal dersom det blir et klart rødgrønt flertall. Men nestleder Siv Jensen er ikke redd.

– Frp har gjort sitt beste valg noensinne. Vi ligger an til å bli det største partiet på ikke-sosialistisk side. Jeg håper på ikke-sosialistisk flertall. Da vil Frp jobbe knallhardt for å få til en god løsning blant de ikke-sosialistiske partiene, sier Siv Jensen.

RV på vippen

SV gjør et langt dårligere valg enn hva som var ventet da valgkampen startet. Men partiet jubler over utsiktene til en rødgrønn seier.

– Det viktigste er at disse målingene viser at det går mot rødgrønt flertall på Stortinget. Vi blir kvitt det borgerlige kaoset. Og vi kan glede oss over fire år uten at Carl I. Hagen har innflytelse i norsk politikk, sier SV-nestleder Øystein Djupedal.

Senterpartiet har stor grunn til å være fornøyd, men frykter Rød Valgallianse på vippen. Senterparti-leder Åslaug Haga sier at det må diskuteres innad i partiet dersom det ikke er grunnlag for flertallsregjering, og RV havner på vippen. (©NTB)