Lista vindpark er ett av fire prosjekter i Norge som vurderes som svært konfliktfylt, ifølge NTB. Av hensyn til kulturmiljø og landskap fraråder derfor Direktoratet for naturforvaltning og Riksantikvaren bygging av vindpark på Lista.

Det samme gjelder for Fræna i Møre og Romsdal, Røst i Nordland og Båtsfjordfjellet i Finnmark. Fræna får tommelen ned både i forhold til naturmiljø, kulturmiljø og landskap, mens Båtsfjord (Norsk Hydro Produksjon) er svært konfliktfylt i forhold til landskap.

— Vi mener at de fire mest konfliktfylte områdene må behandles på et høyt politisk nivå, sier direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning til NTB.

I alt er 15 søknader om etablering av nye vindparker med et maksimalt antall turbiner (vindmøller) på 488 vurdert i denne omgang. For mer enn halvparten av søknadene er det tommelen ned.

Av de 15 prosjektene er prosjektet på Båtsfjordfjellet i Finnmark det desidert største målt i installert effekt (250 MW) og inntil 60 vindturbiner.

Stor konflikt

For fire av anleggene vurderes konfliktnivået som stort. Det gjelder Frøya i Sør-Trøndelag, Haramsfjord i Møre og Romsdal, Andmyran Vindpark i Nordland og Digermulen i Finnmark.

For fire vurderes konfliktnivået som middels. Det gjelder Selbjørn, Stolmen, Kvalvåg og Store Kalsøy, alle fire i Austevoll kommune i Hordaland.

Bare tre prosjekter kommer i kategorien mindre konfliktfylte. Det gjelder Laksefjorden i Finnmark, Fakken i Karlsøy i Troms og Tysvær i Rogaland..

Verneverdig natur

Fra før har Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Vest-Agder reist innsigelse til den foreliggende reguleringsplanen for Lista vindpark. Anlegget vil etter miljøvernavdelingens oppfatning komme i vesentlig konflikt med den internasjonalt og nasjonalt sjeldne og verneverdige naturen på Listahalvøya. Miljøvernavdelingen viser også til negative konsekvenser for fugletrekk, og at støyproblemer vil gjøre Lista mindre attraktivt som turområde.

Både Norsk Miljø Energi Sør AS og Agder Energi har planer om å bygge vindmøllepark på Lista. Hvis begge selskapene får konsesjon og velger å realisere planene, kan opp til 50 vindmøller skyte til værs over Listaheiene.