Åtte av ti sparebanker rammes hardt økonomisk som følge av de nye utlånsreglene, ifølge NRK. Reglene, som kom på fredag, innebærer blant annet at verdipapirene som bankene pantsetter som sikkerhet for lån i sentralbanken, må ha et minimumsvolum på 300 millioner kroner for å godkjennes.

— De nye reglene gjør at det blir vanskeligere å være liten, sier Bjørn Erland, banksjef i Søgne og Greipstad Sparebank, til Fædrelandsvennens nettavis.

— Vil dette bli dyrere for kundene?

— Hvis det koster mer for bankene å få lånt pengene vil det gjøre det ja, sier Erland.

Reglene er så ferske at flere av bankene Fædrelandsvennen har snakket med mandag foreløpig er usikre på konsekvensene. Søgne og Greipstad Sparebank ligger i grenseland størrelsesmessig, og Erland håper at banken hans ikke blir berørt av de nye reglene.

— Men man kan stille spørsmålstegn ved om det er lov å være en liten sparebank, sier han.

Administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen sier til NRK at rundt 100 av landets 126 sparebanker rammes av 300-millioners-kroner regelen. Han har forsøkt å få moderert kravet om minimumsvolum fordi han mener reglene er i for stor grad tilpasset de store bankene.

Sparebanken Sør har et volum på 750 millioner kroner på obligasjonene, og reglene får derfor ikke noen praktisk betydning for banken. Men finanssjef Kåre Oveland tror en del småbanker på Sørlandet får en dyrere finansiering.

— Reglene kan føre til at de små bankene ikke kan ha like stor utlånsvekst, sier han.