KVINESDAL: — Når vi nå får en rammeavtale med Helse Sør, vil ikke lenger pasienter som det er kommunenes ansvar å gi et behandlingstilbud til, kunne få behandling hos oss. Fremfor å bygge opp egen kompetanse og kapasitet for rehabilitering, kan kommuner i regionen gå sammen om å kjøpe en plass eller to hos oss, sier avtroppende styrer Almar Friestad ved rehabiliteringssenteret i Eiken.

Helse Sør har gjort det klart at helseregionen kun har ansvaret for spesialrehabilitering, slik at den enkelte kommune får et mye større ansvar for å gi et rehabiliteringstilbud til alt fra trafikkskadede til revmatikere.

— For små kommuner som vår vil det være svært kostbart å bygge opp et eget tilbud, sier ordfører Ånen Werdal i Hægebostad. Flere av medlemmene i Listerrådet er frustrerte over at det kun er opp til sykehusene å vurdere når en pasient er frisk nok til at kommunen skal overta behandlingen eller rehabiliteringen. Kommunene lengst vest i Vest-Agder opplever også et økende press fra sykehuset i Flekkefjord om å ta imot utskrivingsklare pasienter tidligere.

Leder av Listerrådet og ordfører i Flekkefjord, Sigmund Kroslid, vil be om et møte med Helse Sør for å avklare ansvarsforholdet. Samtidig vil han diskutere arbeidet som Farsund kommune har igangsatt for å få etablert et distriktsmedisinsk senter i de tidligere lokalene til Sørlandet sykehus i Farsund.