— Hei Torbjørn! Vi er flere og flere som vil stemme SV i Vennesla. Lurer på hva SV vil gjøre med jernbanen? Karl Fredrik Johansen

Heia Vennesla!

Topp at det bygges opp et godt SV-lag i bygda.

SV vil styrke jernbanen betraktelig. Vi vil slå sammen Sørlandsbanen og Vestfoldbanen slik at det blir mer attraktivt å ta tog til Oslo enn fly. SVs mål er at det forhver krone som brukes til vei skal det brukes to på jernbaneinvesteringer. I dag fikk vi sterk støtte på dette fra folks som jobber med disse spørsmåla. NSB føler seg svikta av regjeringa, men også av tidligere AP-regjeringer. Derfor må folk som er opptatt av skikkelig jernbane stemme SV slik at vi blir sterke nok til å gjøre noe av det samme svenskene har fått til på jernbane.

Torbjørn

- Hva skal DU gjøre for Agder, hvis du kommer på tinget, som er så bra at det er verdt å stemme på deg? Ånon Ausland

Hei, Ånon

Som du kjenner til, så kommer jeg fra Gjerstad helt øst i Agder og bor i Kristiansand midt på Agder-kysten. I tillegg har jeg vært innvalgt i fylkestinget i Vest-Agder og kjenner derfor hele Agder godt. Jeg vil bruke kjennskapen min til hele Agder til å ta tak i de utfordringene som gjelder for hver enkelt del an landsdelen.

Når det gjelder min spesifikke innsats, så vil jeg gjøre hva jeg kan for å skape mer mangfold på Sørlandet. Vi må komme oss ut av tradisjonen som det trauste og pietistiske folket som ikke har plass til folk som er annerledes.

Av mer materielle saker vil jeg kjempe for sammenkopling av Sørlandsbanen og Vestfoldbanen slik at vi kan komme fortere til Oslo med tog, kjempe for kulturinstitusjonene på Agder og sørge for at vi opprettholder produksjonen på CB og Arendals bryggeri.

Torbjørn

- Hvorfor er homofiles rettigheter til å få barn viktigere enn barns rettigheter til å få en mor og en far? SV-velger

Barnas rettigheter er sjølsagt viktigst. SV ser det ikke som noen menneskerett å få barn, verken for heterofile eller for homofile. Det er heller ingen grunn til å mene at homofile er dårlige omsorgspersoner, derfor vil SV at både homofile og heterofile skal ha samme mulighet til å bli vurdert som adoptivforeldre og stiller samme strenge krav til for å bli godkjent.

Alle barn har krav på gode omsorgspersoner!

Hilsen Torbjørn

- Hva vil du gjøre med hovedveinettet gjennom Vest-Agder de neste 4-8 åra? Ånon Ausland

Hei igjen, Ånon.

Jeg vil utbedre de strekningene som er altfor dårlige i dag, men det er ikke nødvendig med firefelts motorvei gjennom hele Agder. Det er etter mitt syn en god veiløsning å bygge trefeltsveier som betyr ett felt i hver retning med vekslende forbikjøringsfelt slik vi for eksempel har mellom Arendal og Grimstad og mellom Akland og Brokelandsheia.

Torbjørn

- Hvorfor er du imot kontantstøtten? Velger fra Søgne

Fordi den motarbeider likestilling og fordi jeg ikke mener det er riktig å betale folk for å ikke bruke velferdsgoder. Barnehage er et godt tilbud til barn og vi mener kontantstøtta holder mange barn som burde gått i barnehage borte fra barnehagene.

Vi fjerner kontantstøtta og gir barnehagetilbud til alle for maks 1.750 kr pr måned.

Torbjørn

- Hei Torbjørn! Hvordan vurderer du dine muligheter for å komme på Stortinget? SV-velger, Tveit

Hei

Godt å høre at vi har SV-velgere ikke bare i Vennesla og i Tromsø.

Jeg tror vi har en historisk sjanse til å komme inn for SV i Vest-Agder. Forrige gang stod jeg og på topp av lista og mangla bare 323 stemmer på å komme inn. I år har vi like mange valgkampmedarbeidere som skal sikre oss de stemmene vi mangla!

Likevel trenger vi flere folk i innspurten. Håper dere som vil bidra går inn på www.sv.no og melder dere til innsats for SV.

Torbjørn

- Hvordan reagerer du på gasskraftverkutspillet til Rolf Terje Klungland? Vil hans utspill kunne påvirke situasjonen dersom SV og AP kommer i regjering sammen? Pensjonert industriarbeider

SV mener at politikken for sterkt forurensende gasskraftverk er dum og svært lite framtidsretta. Derfor kan ikke SV være med på å bidra til dette. SV krever rensing av CO2-en som produseres av gasskraftverk og vil stå på dette i eventuelle forhandlinger etter valget. SV er garantisten mot gammeldagse gasskraftverk og for en aktiv næringspolitikk som skaper nye miljøarbeidsplasser.

Torbjørn

- Hei Torbjørn. Følger valgkampen i media. I går var det valgmøte i Tromsø der det ble diskutert skolepolitikk. Hva er det SV mener med gratis mobiltelefon til alle skoleelever? Hva er tanken bak det? Er det bare noe pressen har blåst opp eller er det alvorlig ment? Lykke til i valgkampen! Stå på!! Hilsen Jarl

Hei, og takk for lykkeønskninger, det og konkrete stemmer trenger vi om vi skal klare å dra i land mandat fra Vest-Agder.

Jeg vet ikke helt om dette er en pressesak, men de er det i alle fall mange av om dagen. Det er fint at SV er i vinden i valgkampen, men noen ganger blir i pressa på saker vi ikke kjenner oss særlig igjen i.

Når det gjelder mobiler til elever, så regner jeg med at det kan ha blitt brukt som eksempel på at vi må tilby alle elever opplæring i forhold til virkeligheten som finner rundt oss hele tiden. Det er et problem at mange barn ikke har tilgang på skikkelig pc-utstyr hjemme for eksempel. Derfor må skolen sørge for å være oppdatert slik at de som ikke har tilgang hjemme har det på skolen. SV ønsker å redusere sosiale forskjeller også gjennom skolepolitikken. Sjøl mener jeg at flere lærere er viktigere for skolen enn flere mobiler.

Torbjørn

- Er det ikke taktisk uklokt av SV i en medgangsperiode å kjøre så sterkt på kjønnsnøytrale ekteskap i valgkampen i en landsdel med så mange kristne velgere? PE, Søgne

Det er ikke sikkert at det er så taktisk klokt å stå i spissen for slike standpunkt på Sørlandet, men det er SVs politikk og en politikk vi er stolt av. Derfor er vi ikke flaue over å stå for den politikken. Jeg møter forresten mange aktive kristne som støtter SV i at vi ikke lengre skal diskriminere homofile. For SV er en kristen stemme like mye verdt som en muslimsk eller ateistisk. Vi er for full religionsfrihet og mot diskriminering.

Torbjørn

- SV har varslet at partiet vil satse på skolen. Hvorfor ikke bruke ressurser på lærere og undervisningsmateriell i stedet for å bruke penger på skolemat? Småbarnsfar, Vågsbygd

Hei.

SVs ønske om å få til et skikkelig skolemåltid er slettes ikke SVs viktigste skolepolitiske sak. Maten er en del av vår politikk for å støtte opp om bedre læring og mer kunnskap. SV bruker mye mer penger på å få flere lærere og mer ressurser inn i skolen enn det vi vil bruke på skolemat. Når Høyre mobber oss for mat-forslaget, så er det for å få vekk fokus fra at Høyre ikke ønsker mer penger til skolen.

SVs skolepolitikk betyr utvida skoledag med mer læring, fysisk aktivitet hver dag og et måltid som sikrer at elevene kan holde ut hele dagen i en krevende skole. Slik bygger vi kunnskap.

Torbjørn

- Vil SV videreføre dagens nettolønnsordning for sjøfolk, også for fergerederiene? Bjørn Stallemo

Hei, Bjørn

Sv er i utgangspunktet for at alle med lønnsinntekt skal bidra inn til fellesskapet. Vi håper å få med andre land på å innføre felles regime på dette. Dersom det ikke er mulig å få med andre land, må vi vurdere nettolønnsordninga på nytt i SV og resultatet kan være videre gjeninnføring. SV vil jobbe for at det skal kunne jobbe norske sjøfolk på skipene.

Torbjørn

- Ser i Fædrelandsvennen i dag at kulturministeren ikke vil gå inn med ekstra midler til konserthuset i Kristiansand. Siden du er leder av kulturstyret i Kristiansand og SV kan komme i regjeringsposisjon vil vi gjerne vite hva en ny regjering vil gjøre med konserthusplanene. Musiker, Tinnheia

Hei, musiker fra Tinnheia

Jeg vil kjempe knallhardt for å få på plass finansieringen av et nytt teater og konserthus i Vest-Agder. Agder-fylkene kommer altfor dårlig ut på all tildeling av kulturmidler og dagens Stortingsrepresentanter har ikke klart å gjøre noe med dette. Det er vel ingen hemmelighet av hjertet mitt i stor grad banker for en mer mangfoldig kulturpolitikk.

SV har fått kjempa gjennom Kulturløftet som er en felleserklæring fra SV, AP og SP der vi lover at minst 1% av kulturbudsjettet skal gå til kultur. Dette betyr at vil kan bygge nye kulturmøteplasser, satse mer på musikk (også rock og pop fra Sørlandet) og få vekk ventelistene på kulturskolene i Vest-Agder.

Hilsen Torbjørn

- Du må love å ikke bli arrogant, hvis du kommer på tinget, slik noen A-A-representanter er blitt.. Ånon Ausland

Hei, Ånon.

Jeg skal gjøre så godt jeg kan. Det er mulig arrogansen ligger latent i oss alle, men jeg tror det hjelper å komme seg litt ut av Stortinget hvis man først har sluppet inn. Derfor lover jeg å legge opp til systematiske besøk til kommunene i Vest-Agder gjennom hele perioden dersom jeg skulle komme inn på Stortinget. Dessuten lover jeg å komme mange turer til Gjerstad for å oppleve litt av hvordan hverdagen forsoner seg i østfylket også. SV må uansett få inn sin egen representant fra Aust-Agder for å bringe inn en solidarisk stemme fra Aust-Agder.

Når det gjelder de arrogante representantene fra Aust-Agder, så vet jeg ikke helt hvem du sikter til, men det er jo ikke så mange å velge mellom. AP, FrP, Høyre og KrF har en representant hver.

Uten å allerede virke arrogant, så kan jeg vel tillate meg å si at min gamle klasseforstander som nå sitter på tinget for Høyre er en betydelig bedre lærer enn skolepolitiker. Jeg håper folk i Aust-Agder bytter ut Høyres Jan Olav Olsen med SVs Jens Jacob Aasbø som kan komme inn som første SV-representant fra Aust-Agder. J

Torbjørn

- Vil dere i SV gjøre noe med prisen i SFO? Inger, Vennesla

Hei, Inger

SV ønsker å gi alle et skikkelig tilbud om skolefritidsordning. I dag er prisforskjellene voldsomme. På Sørlandet kan det skille nesten 3.000 kr på en SFO-plass i måneden! Mange kommuner har skrudd prisene på SFO opp i været for å dekke inn altfor dårlig kommuneøkonomi. Dette betyr for meg at vi bør innføre en maksimalpris på SFO. Jeg vil ikke love en konkret pris på dette nå. Grunnen til det er erfaringene med treneringen den høyre-dominerte regjeringa har gjort av makspris på barnehage. SVs politikk betyr også en utviding av skoledagen slik at mange som bruker penger på SFO i dag vil slippe å betale denne ekstraskatten for et velferdsgode dersom SV blir store nok etter valget. Jeg håper vi på sikt kan innføre gratis SFO.

Torbjørn

- Hei. SV har gitt løfter i valgkampen... Og alle ting vil dere gi penger til. Dere skal gi penger til bedre eldreomsorg. Dere skal gi mindre i bistand. Mer til skolen. Opprettholde skattenivået for 2004. Ikke bruke mer oljepenger. Gratis skolemåltid til alle elevene i grunnskolen. Gi mer penger til skolen. Og mange flere løfter har dere gitt (og det kommer sikkert flere). Mitt spørsmål er; Hva vil dere ta pengene fra? Hva vil dere ikke prioritere? Henrik Pedersen

SVs lovnader i valgkampen baserer seg på våre alternative budsjetter vi har fremma i Stortinget hvert år. SV vil omprioritere først og fremst gjennom å ikke gi skattekutt til de som har mest fra før, ellers så kutter vi i forsvaret fordi vi ikke vil bygge opp en angrepshær Bush kan kalle på når han trenger den.

SV velger å bygge opp fellesskapsløsningene før vi gir til privatpersoner. SV vil at det skal være vann i alle offentlige svømmebasseng før det bygges bassenger rundt i hagene til folk.

Torbjørn

- Kommer du til å jobbe for 6-timers arbeidsdag? Mvh Anita

Hei, Anita

Jeg kommer til å jobbe for forsøk med 6-timersdag i offentlig sektor. Det trengs flere forsøk i arbeidslivet for å få et mer humant arbeidsliv med fleksibilitet ikke bare på arbeidsgivers premisser.

I Kristiansand håper jeg vi snart kan ha i gang forsøk på en eller flere av eldre-institusjonene. Arbeidslivet er blitt rimelig brutalt i våre dager, flere skyves ut av arbeidsplassen og arbeidstakernes rettigheter svekkes av Høyre og KrF. Dette vil SV snu. Jeg tror dessverre ikke det er realistisk å innføring 6-timers normalarbeidsdag i løpet av fire år. Ikke tro på alt Høyre sier om SV.

Hilsen Torbjørn

Tusen takk for gode spørsmål, jeg prøvde å svare så godt som mulig.

Jeg er nå på vei videre for å debattere friluftsliv i Søgne. Der vil jeg slå et slag for folks rett til tilgang til sjø, skog og fjell. Naturen vår er ikke til salgs.

Minner folk om at det er mulig å forhåndsstemme fram til 9. september. Håper de stemmene sammen med alle de som stemmer 12. september gjør til at SV endelig kan bli representert fra Vest-Agder på Stortinget.

Hilsen Torbjørn