KRISTIANSAND: — Det er ingen tvil. Kristiansand er en av landets mest veldrevne kommuner. På eldreomsorg er dere desidert best, sier konsulent Rachel Myhr Williksen i analyse- og utviklingsbyrået Agenda.

Myhr Williksen legger i disse dagene siste hånd på en stor analyse av eldreomsorgen i de fem største byene i Norge.

Best på alt

Rapporten viser at Kristiansand er best på kvalitet, best på rettferdighet og best på å gi brukerne akkurat passe pleie i forhold til den enkeltes behov.

Det spesielle er at Kristiansand samtidig bruker desidert minst penger på eldreomsorg!

Skulle byen brukt penger tilsvarende Bergen, måtte ordfører Skisland & Co funnet fram 115 millioner kroner ekstra (folketallsforskjell er da korrigert). I forhold til Trondheim er forskjellen flere titalls millioner.

— Hvordan er dette mulig?

— Det har med styring å gjøre. Kristiansand har modeller som virker, i motsetning til andre kommuner. Systemer som sikrer kvalitet og effektivitet samtidig, sier Rachel Myhr Williksen.

Hun har målt kriterier for tjenestetildeling, overordnede planer, omfanget av pleie pr. bruker, og så videre. Kristiansand er i en klasse for seg.

Systemet, som er unikt for Kristiansand, handler om et kraftig skille mellom bestiller og utfører, kombinert med innsatsstyrt finansiering. Det vil si at de gamle rammetilskuddene er fjernet og institusjonene får penger ut fra hvor mye hjelp de yter.

Andre kommuner har ikke én felles sentral som vurderer behov, og heller ikke samme innsatsfinansiering.

Roser EBT

I Kristiansand er det EBT (Enhet for behovsvurdering og tjenestetildeling) som bestemmer hva slags hjelp folk skal ha. Og gjennom en fastlagt finansieringsordning følger det penger med vedtakene EBT gjør. Deretter er det opp til sykehjemmene og hjemmesykepleien (utfører) å gi det tilbudet som er vedtatt.

— Denne ordningen sikrer rettferdighet. Folk behandles likt. Og kommunen sikrer at pengene går til det de skal. I andre kommuner ser vi at det brukes mye penger på å gi folk tilbud de ikke trenger, mens andre ikke får det de trenger, sier Rachel Myhr Williksen.

Sørlandet og Norge er i innledningen til den store eldrebølgen. De kommende år vil antall pleietrengende eldre øke sterkt.

Rachel Myhr Williksen mener ingen norske storbyer er bedre i stand til å møte denne utviklingen enn Kristiansand.

— Når Kristiansand har en effektiv, billig, rettferdig og god eldreomsorg, er det mulig for politikerne gradvis å øke innsatsen, som jo har skjedd. I de andre storbyene er det motsatt. I de andre byene ser vi at det nå må kuttes i eldreomsorgen. Og det er jo ingen god måte å møte en bølge på, sier hun.

— Godt med en bekreftelse

Konstituert helse- og sosialdirektør Arild Revke sier det er godt å få bekreftet det han lenge har visst.

— Norske kommuner valfarter til Kristiansand for å lære. Alle undersøkelser viser at vi er gode. Dette er ikke noe vi prater så mye om i det daglige. For vi kan selvsagt bli bedre, og det skjer feil. Vi må ta utfordringene på alvor, sier Rekve.