— I mange måneder har jeg kikket meg over skulderen. Når jeg går ned for å hente sykkelen i kjelleren i Nav-bygget, har jeg lurt på om han er der, sier 59-åringen som leder et prosjekt i Nav.

6. juni ble flyktningen fra Afghanistan dømt til 60 dagers fengsel for drapstruslene mot 59-åringen. Denne uka ble han fengslet på nytt siktet for trusler mot en ansatt i Kristiansand kommune.

- Han bad om unnskyldning i retten, sier forsvarer Bjørge Usterud Tveito om de nye truslene 22-åringen er kommet med. Foto: Tore-Andre Baardsen

Trakk hjemreiseønske— Det er tragisk at han ikke er blitt sendt ut av landet før han gjør dette på nytt, sier Nav-lederen, som ønsker å være anonym.

22-åringen hadde opprinnelig samtykket til frivillig retur til hjemlandet. I fengslingsmøtet denne uka trakk han dette.

— Hvordan utlendingsmyndighetene vil forholde seg til dette, gjenstår å se, sier forsvareren, Bjørge Usterud Tveito.

Straffedømte utenlandske statsborgere kan utvises i saker med mer enn tre måneders strafferamme.

Truet med skrujern

Truslene mot Nav-lederen begynte i mars i år på kontoret hans. Flyktningen ble konfrontert med at andre deltakere i tiltaket han deltok i, reagerte på oppførselen hans.

Plutselig trakk 22-åringen fram et skrujern, hold det over hodet og skrek «Jeg er kriger». Samme kveld kom de første drapstruslene.

Flyktningen ble utvist fra tiltaket i et par dager. 22-åringen svarte med å bombardere lederen med sms-er om at han skulle kappe hodet av ham.

Truslene ble gjentatt i over en måned. I påsken kom de hver natt.

- Ikke i affekt

22-åringen ble innkalt til et møte med Nav. Lederen ønsket å høre om det var språkproblemer som skapte situasjonen. Da ble flyktningen aggressiv, grep en vase og deljet den i bordet så glasset sprutet.

Før politiet ankom, satt flyktningen rolig og forklarte at lederen og familien hans ikke kunne føle seg trygge når han kom ut av fengsel. De skulle drepes. Han gjentok dette i et politiavhør.

«I denne saken dreier det seg ikke om drapstrusler fremsatt i et øyeblikk av spontanitet eller affekt, eller i et engangstilfelle av frustrasjon», heter det i dommen.

— Jeg sa ingenting til kona mi om dette. Når rettssaken kom, måtte jeg si det, men jeg tror hun trodde det var for utrolig til at det kunne skje, sier Nav-lederen.

Flyktet

På grunn av mange dager i varetekt, hadde flyktningen sonet ferdig i 19. juni. Da ble Nav-lederen permittert i ei uke.

— Jeg sa til Nav at den dagen han kommer ut, skal jeg ikke være i byen. Jeg ville gi ham ei uke for å se om han oppsøkte meg, sier mannen.

Det ble også iverksatt enkle sikkerhetstiltak på jobben hans. Fra tidligere har flyktningen forbud mot å oppsøke Nav-bygget i Kristiansand og besøksforbud mot lederen.

— Er sikkerheten god nok rundt deg og andre ansatte i Nav?

— Det er et forferdelig relativt spørsmål. Vi kan ikke gå med skuddsikker vest og hjelm. Vi, politiet og andre er frontsoldater for mennesker som er i kriser.

- Blitt mindre idelastisk

I fjor ble en kvinnelig ansatt drept på et Nav-kontor i Oslo.

— Det kunne jeg risikert med ham. Da hans satt på kontoret mitt, kunne han gått et skritt lenger og stukket skrujernet i meg, sier

— Hva har dette gjort med deg?

— Jeg er kanskje en smule mindre idealistisk. Jeg ser at jeg ikke kan flytte fjell, som jeg trodde før. Jeg kan ikke si at jeg er blitt redd, men mer reservert.

Flyktningen har erkjent de nye drapstruslene, og i følge advokaten beklaget dem.

— Det er vanskelig å svare på om jeg er redd for ham. Han har ikke tidligere gjort alvor av truslene sine, men hvem vil være prøvekanin for det, sier den ansatte i Kristiansand kommune som ble truet.

17 hendelser mot Nav-ansatte hittil i år

Leder for Nav Kristiansand, Elisabeth Engemyr, sier de har lav terskel for å anmelde så alvorlige trusler som dem 22-åringen kom med.

— Vi har rutiner for hvordan vi skal håndtere slike situasjoner, og sørge for at våre ansatte har det tryggest mulig, sier Engemyr.

— Man må regne med at man kan få ukvemsord mot seg, men det betyr ikke at vi aksepterer det. Folk som kommer med ukvemsord blir utestengt fra Nav, sier Engemyr.

Hittil i år er det registrert 17 saker med trusler, truende adferd eller sjikane mot ansatte i Nav Vest-Agder. De fleste i Kristiansand. Første halvår var det nasjonale tallet 1039 hendelser.

— Vi har mellom 350 og 400 besøkende hver dag og kan ikke se at dette er et kjempestort problem for oss. Men vi tar det på største alvor, sier Engemyr.