Det nye skolebygget blir på 2000 kvadratmeter i to etasjer. Første etasje skal romme 1.-4. klasse, mens andre etasje blir for 5.-7. klasse og administrasjonen. Foto: Amtedal & Hansen Arkitektontor
Rivingen i Torridal vil pågå ut februar. Foto: Reidar Kollstad
Rivingen i Torridal vil pågå ut februar. Foto: Reidar Kollstad
Rivingen i Torridal vil pågå ut februar. Foto: Reidar Kollstad
Rivingen i Torridal vil pågå ut februar. Foto: Reidar Kollstad

Innen grabben gikk løs på gamle klasserom flyttet elevene i brakker, en overgang som har vært kjærkommen.

— En del av elevene forteller at de for første gang ikke har vondt i hodet, opplyser rektorAnita Ingebrigtsen vedTorridalskole.

Den trange og dårlig ventilerte skolebygningen har fremkalt hodeverk og luftveisplager blant små og store. Men skolen har også fremkalt betydelig kamplyst i bygda.

— Etter å ha gått mange runder har vi havnet på det bygda ønsket, som ble vedtatt av bystyret etter et benkeforslag: Nemlig at skolen blir delt på hver side av veien, forklarer rektoren.

Les også:

Torridalskole har totalt 385 elever, 250 av dem holder til ved den gamle skolen øst for Setesdalsveien.

Ferdig neste år

Kommuneadministrasjonen og skolens ledelse ønsket å flytte 1.-7.— skolen over på vestsiden, sammen med den nye skolen for 8.-10. trinn og idrettsanlegget fra 2007. Men foreldrene og skolestyret strittet imot.

Det nye skolebygget blir på 2000 kvadratmeter i to etasjer. Første etasje skal romme 1.-4. klasse, mens andre etasje blir for 5.-7. klasse og administrasjonen. Foto: Amtedal & Hansen Arkitektontor

— Det var fordeler og ulemper ved begge alternativer. Da bystyret valgte å bygge den opp igjen på østsida, handler det om at vi får større alburom i forhold til totalt areal for skole og kulturliv i Torridal, forklarer rådgiver Grete Olsen i oppvekstdirektørens stab.Blant annet ville skolens område blitt redusert med 12 mål, og idrettsanlegget måtte tåle et solid innhogg.

Entreprenøren Kruse Smith ble før jul tildelt hovedentreprisen for den nye skolen. De har lovet å sette så mange arbeidere i sving at både skole, gymsal og romslig uteområde skal stå klart til skolestart 2016. Foruten brakker brukes nå Torridalsstova av førsteklassingene og sfo. Dette er Ytre Torridals første skolestue fra 1856, som trolig blir bevart for ettertiden.

Les også:

Fagerholt og Justvik

Også det nest eldste skolebygget, fra 1934, brukes nå midlertidig av 2.-4. trinn. Fremtidig bruk er ikke avklart, men historielaget og skolemusikkorpset har meldt sin interesse til kommunen.

Den noe yngre, men utrangerte skolen som nå rives, består av to sammenhengende bygninger.

— Før riving fjerner vi vinduer med miljøfarlige stoffer og gulvbelegg med asbest. Det blir så maskinriving i flere uker, og i løpet av februar er det meste borte, opplyser prosjektleder Øyvind Omnes fra riveentreprenøren AF Decom.

Kommunen har to andre skoleprosjekter gående. Nye Fagerholt skole reises nå for 112,7 millioner kroner, også den ferdig til august neste år. Kapasiteten økes fra 360 til 500 elever.

Les også:

Justvikskolestiller i køen deretter. Den skal, som den første skolen i Kristiansand, bygges i et offentlig-privat samarbeid. Det vil si at private skal bygge, eie og drifte bygget. Skolen skal være ferdig i 2018. Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Skoletaket endelig tett

I flere år har det vært omfattende lekkasjer ved nye Torridalskole, som sammen med idrettsanlegget sto ferdig til en pris på 125 millioner kroner i 2007. I disse dager avsluttes reparasjonsjobben, som har bestått i å tekke det 2000 kvadratmeter store taket på nytt, og skifte rundt 70 prosent av isolasjonen. Utgiftene har nådd 8,2 millioner kroner.

Les også:

— For vår del er dette er todelt: Det er en reklamasjon overfor entreprenøren Skanska, og en forsikringssak som følge av hærverk. Vurderingen fra vår konsulent er at fordelingen er 60/40, opplyser vedlikeholdsleder Odd Gjestemoen i Kristiansand Eiendom.

Reklamasjonskravet er oversendt kommuneadvokaten for videre oppfølging. Skanska Norge har tidligere hevdet at skadene som følge av dårlig håndverk er «svært begrenset», og at hovedårsaken er uvedkommende ungdommer og uforsiktige snøryddere