I tillegg til at regjeringen nå jobber med en kommunereform, ser de også på muligheten for å gjøre noe med dagens fylker og få til større regioner.

Det betyr at Agderfylkene kan bli slått sammen.

— Regjeringen har blitt bedt om å se på inndelingen av fylker i Norge. Så da vil diskusjonen om et samlet Agder komme opp igjen, sier kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

- Ønsker du at de to fylkene slår seg sammen?

— Den diskusjonen må man først ta lokalt. Men jeg har store problemer med å se motargumenter. Ett Agder vil tjene Sørlandet. Så hvis det er et ønske lokalt, er jeg selvsagt positiv, sier Sanner.

Ny sak

Sist gang saken om et felles Agder var oppe, var i 2011 da et flertall i Aust-Agder sa nei til å slå sammen fylkene. Dermed ble planene droppet.

— Jeg tror ikke Sanner har fulgt helt med i tiden. Motstanden var stor i Aust-Agder sist saken var oppe. Hadde de gjennomført folkeavstemming i Vest-Agder, tror jeg det hadde vist sterk motstand der også. Jeg tror denne reformen vil dreie seg mer om oppgaver, sier stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp).Stortinget har bedt om en regionreform i forbindelse med regjeringens kommunereform. Det pågår diskusjoner om sammenslåing både i Trøndelag og Nord-Norge.

Ifølge leder i kommunal og forvaltningskomiteen, Helge Andre Njåstad (Frp), ønsker Stortinget en gjennomgang av hvilke oppgaver fylkeskommunen og kommunene skal ha.

— Vi har også åpnet for at det kan bli færre fylker, men det må være basert på lokale prosesser, sier han.Han sier at det i dag ikke er aktuelt med tvang.

Fylkesbytte

Spørsmålet om å slå sammen fylker er spesielt aktuelt i Agder siden kommuner kan komme til å bytte fylke ved en kommunesammenslåing.Det gjelder kommunene Iveland, Lillesand og Birkenes som må over til Vest-Agder hvis de vil slå seg sammen med Kristiansand.

Selv om han ikke kommenterer lokale prosesser, er Sanner tydelig på at regjeringen ikke vil si nei til sammenslåing på grunn av fylkesgrensa.

— Vårt grunnleggende syn er at fylkesgrensa ikke skal sette noen stopper hvis kommuner ønsker å slå seg sammen, sier han.

— Heller ikke når et fylke blir svekket som følge av at mange kommuner vil over til nabofylket?

— Nei, vi kommer til å lytte til lokaldemokratiet. I tillegg skal vi altså uansett se på dagens fylker.

Kan si nei

Med dagens regler er det likevel Stortinget som skal ta den endelige beslutningen hvis flere kommuner vil bytte fylke.Lillesand skal i løpet av september ha samtaler med Kristiansand om en sammenslåing. Men her er også sammenslåing med Grimstad og Birkenes aktuelt.

— Det som er klart er at det kan bli fylkesbytte begge veier. Både mellom Rogaland og Vest-Agder og mellom Telemark og Aust-Agder, sier Arne Thomassen (H), ordfører i Lillesand.

— Tror du resultatet av kommunereformen blir at fylkene slår seg sammen?

— Jeg har alltid ment at den fylkesgrensen ikke hører hjemme her. Så det vil i så fall bli tatt vel imot, sier Thomassen.

Ønsker storkommuner

I Kristiansand har ordfører Arvid Grundekjøn (H) tatt tilorde for en storkommune med Kristiansand og nabokommunene. Den kan få inntil 135.000 innbyggere. Jan Tore Sanner mener sterke byregioner er viktig for å få til vekst, god samfunnsutvikling og gode tjenester til innbyggerne.

— For å sikre den veksten, er det viktig at byregionene tenker sammenslåing. Om det skal være rundt en by eller ved en by, får de avgjøre selv.

Han mener sterke byregioner også er viktig for å gjøre seg mer attraktive. I tillegg mener han næringslivet vil ha nytte av sammenslåinger.

— For en bedrift som vil vokse, er det viktig at de har en kommune å forholde seg til og ikke mange forskjellige som kan ha ulike prioriteringer.

— Hva synes du om ideen om et stor-Kristiansand?

— Det er en sak som må diskuteres lokalt. Men jeg er glad for at de snakker sammen og viser lokalt lederskap.