Torsdag og fredag legger seks forskjellige kommuner i Agder fram sine forslag til hvor et mulig storfengsel på Sørlandet kan plasseres. Dette skjer i anledning at FRPs justispolitiske talsmann besøker Vest— og Aust-Agder for å vurdere kapasiteten og mulighetene på Sørlandet.

— Det er viktig at alle de sentrale beslutningstakerne blir opplyst så godt som mulig for å gjøre vedtak og beslutning. Jeg håper absolutt at Agder har en betydelig sjanse for å få etablert et nytt fengsel. Behovet er i alle fall dokumentert, sier Terje Damman, fylkesordfører i Vest-Agder.

- Regionen må stå samlet

Han mener møtet med FRPs justispolitiske talsmann vil være viktig for å vise behovet i Agder i konkurransen med andre steder i landet.

— Vi vet at det er en betydelig underdekning av fengselsplasser i regionen. Plassmangel fører til at politiet må løslate innsatte, og mange må sone andre steder i landet. Dette er ikke gunstig i henhold til rehabilitering og tilbekeføring til samfunnet, sier Damman.

Han mener det viktigste i denne fasen er at Agder samlet sett viser behovet og kapasiteten regionen har for et nytt fengsel.

— Vi må vise kapasiteten vi har til å oppfylle de viktigste kriteriene departementet legger til grunne for et nytt fengsel. Spesielt med tanke på rehabiliteringstilbud. Senere i prosessen kan vi komme nærmere tilbake til hvor det burde ligge, sier Damman.

Vennesla og Kristiansand

— Vi mener at Vennesla oppfyller alle de kriteriene som er lagt til grunn for å kunne tilby et godt fengsel. Både med god beliggenhet, og ut i fra fengselsfaglige kriterier, sier Torhild Bransdal, ordfører i Vennesla kommune.

Beliggenheten hun peker på ligger på toppen av Høiekleiva, på Stølen. Her presenteres to fengselstomter på ca 150 dekar hver innenfor murene. Avfall Sør driver allerede gjenvinningsstasjon på Stølen, og nært ligger også Stølen transformatorstasjon.

Dimensjonen de har gått ut i fra er 250 soningsplasser. Dette tilsvarer totalt 350 årsverk, hvorav 290 er i fengselet.

— At kommunen får tilført arbeidsplasser er også en viktig motivasjon for Vennesla, sier ordføreren.

Kristiansand kommune stiller seg bak forslaget til Vennesla.

— Mye kriminalitet er konsentrert i Kristiansand og med ønske om kort transportavstand er Vennesla en del av det geografiske midtpunktet. Når de i tillegg har en tomt som passer, ser vi på det som et godt alternativ, sier Arvid Grundekjøn, ordfører i Kristiansand kommune.

Han legger imidlertid til at det viktigste er at man får et fengsel til landsdelen.

Lister

Som representant for Lister går Hægebostad kommune foran og presenterer Jåddan som deres alternativ.

— Det er viktig for hele Lister-regionen å få på plass et fengsel her. Det vil generere mange nye arbeidsplasser og ny kompetanse, sier ordfører Ånen Werdal.

Regionen har de siste ti til tjue årene mistet mange statlige funksjoner og arbeidsplasser, og legger derfor vekt på at et fengsel kan bidra til en positiv utvikling og et mer variert arbeidstilbud for innbyggerne.

— Når vi i tillegg har et tomteareal som ikke er i nærheten av boligområde, og som er nært knyttet til jernbane og E39, mener vi at vi har et stort potensial, sier Werdal.

Mandal

— De aller fleste kommuner kan sikkert finne et brukbart areal til fengsel, men det viktigste er nok at kommunene er i stand til å serve denne institusjonen på en god måte. Der stiller Mandal kommune svært sterkt og kan tilby kommunale tjenester med en kvalitet kun noen få andre kommuner i landet kan måle seg med, sier Tore Askildsen, ordfører i Mandal kommune.

Han ønsker å bygge et nytt fengsel med plass til rundt 200 innsatte i et område like utenfor Mandal sentrum

— I tillegg har vi mange rehabiliteringsmuligheter som MINDUS, Mandal Videregående skole, Karriere Lindesnes og Kvalifiseringsenheten.

Froland og Arendal

Ettersom styret i Østre Agder støtter departementets vurdering om å legge ned Arendal fengsel i Blødekjær, ønsker ordfører Sigmund Pedersen, i Froland kommune, en alternativ plassering i distriktet. Han fokuserer på konsekvensene en nedleggelse vil føre til, med arbeidsledighet og lav sysselsetting.

— Det er klart det er viktig for regionen å få et nytt fengsel, men det vil bety en nedgang i arbeidsplasser hvis et fengsel blir flyttet fra Arendal

De presenterer derfor en plassering til Blakstadheia, som mest fordelaktig ut i fra nærhet til stamveinett, skoletilbud, politi, domstol, sykehus, brannvesen.

— Vi tror at vi har et godt alternativ, så får sentrale myndigheter vurdere hva som passer dem best, sier Pedersen.

Kapasiteten ved etablering vil være 150-170 plasser, men kommunen peker på at de har flere arealer tilgjengelig for utvidelse.

Evje og Hornnes

Evje har allerede en avdeling til Arendal fengsel, og ønsker nå å kunne tilby hele soningsløpet fra fast soning til åpen, og så ut i samfunnet på Evje.

— Vi har utarbeidet en helhetlig løsning som vi mener er den ideelle løsningen for et fengsel i Agder, sier ordfører Bjørn Ropstad.

Lokaliseringen foreslås til Evjemoen Næringspark, rett ved avdelingen til Arendal fengsel, rundt tre km fra Evje sentrum.

— Her er all nødvendig infrastruktur og og kapasitet til å ta imot et stort fengsel, sier ordføreren.

Evje ønsker å bygge 200 nye soningsplasser med høyt sikkerhetsnivå. Samtidig ønsker de å utvide dagens 20 åpne soningsplasser med ytterligere 30 plasser på lavt sikkerhetsnivå.

— Det er Ikke tvil om at en slik institusjon vil være med å forandre hele Indre Agder. Det vil generere mange nye arbeidsplasser

Lillesand

Med et areal på rundt 1100 dekar, utgjør Kjerlingland det største ferdig regulerte arealet til næring og offentlige formål i Lillesand kommune. Det er her ordfører Arne Thomassen forslår å legge et nytt storfengsel.

— Det er veldig enkelt fordi et nytt stort samlet fengsel burde legges midt i mellom de to store domstolene av hensyn til de ansatte i fengselet. Derfor mener vi at Kjerlingland, som ligger midt på motorveien mellom Arendal og Kristiansand, er det beste alternativet, sier Thomassen.

Som i Vennesla foreslås det også her 250 soningsplasser, og som sine kollegaer fokuserer Thomassen på de positive virkningene et fengsel vil føre med seg, med nye arbeidsplasser og aktivitet.

Lillesand er den eneste kommunen som viser til en total investeringskostnad. Denne regnes å være på rundt 1 167 356 527 kroner.