— Alle som har tilknytning til elva og fjorden sier Topdalsfjorden og Topdalselva Det er ingen som sier Tofdalsfjorden, sier Rolf Bakken til Fædrelandsvennen.

I februar i fjor vedtok Kartverket at den offisielle skrivemåten er Tofdalsfjorden og Tofdalselva. Avgjørelsen har skapt reaksjoner hos Tveit-beboere som mener navnet må skrives med p.

Håper på medhold

— Skriftlig har Topdalsfjorden vært det vanlige siden 1500-tallet. Jeg skjønner ikke hvorfor navnet skal byttes ut med noe som aldri har vært brukt, sier Bakken.

Da vedtaket ble kjent startet han en Facebook-aksjon mot endringen. På vegne av motstanderne klaget Bakken på Kartverkets vedtak. I juni ble klagen sendt til klagenemnda for stedsnavnsaker. Saken skulle egentlig avgjøres i oktober, men ble utsatt til etter nyttår.

— Vi håper selvfølgelig på medhold, med tanke på at grunnlaget for å ødelegge navnet er så tynt. Det er bare historielaget og noen smågrupper som mener det skal hete Tofdal, sier Bakken.

Krangler på Facebook

Det var historielaget i Tveit, med Beint Foss og Torbjørn Justnes i spissen, som sørget for at navnesaken havnet på Kartverkets bord. På Bakkens Facebook-side har diskusjonen mellom historielaget og Bakken vært tidvis amper etter at vedtaket ble kjent.

— Det er steile fronter?

— Nei, jeg snakker med alle jeg. Men jeg vet at det er en del som er fly forbanna, sier Bakken, som selv var med på å stifte historielaget i 1989. — Å skrive Topdal med f har vært kampsaken til Beint Foss helt siden den gang, sier Bakken.

- Vinner ikke fram

Foss mener argumentasjonen til motstanderne av Tofdalsfjorden er helt på jordet. Han er helt sikker på at klagen ikke vil bli tatt til følge av klagenemnda.

— Det er ingen tvil om at Tofdal er den riktige stavemåten. Det er alle fagfolk enige om. Motstanderne har ingen sjanse til å vinne fram med argumentene de kommer med i sin anke. Saken er i realiteten avgjort, sier Foss.

Han avviser samtidig at historielaget har ønsket en navneendring.

— De er de andre som ønsker å endre navnet. Det har alltid hett Tofdal. Danskene skrev navnet med p, men navnet ble aldri endret. De fleste danske stavemåtene ble rettet opp i for 100 år siden, men av en eller grunn gjorde man ikke noe med Topdal. Grunnen til at vi gikk til navnesak var å hindre at den riktige uttalen forsvant, sier Foss.

- Loven på vår side

Ifølge Foss er det ingen tvil om at Tofdal-tilhengerne har loven på sin side.

— Det er lokal sedvane som avgjør hvordan navn skal staves. For 40-50 år siden var det ingen som sa noe annet enn Tofdal, men utover 1950-tallet dukket bruken av Topdal opp. Loven krever samtidig at navnet skal være i levende bruk. Dette er det eneste argumentet jeg kan se for å gå over til Topdal, men det er fremdeles hundrevis, kanskje tusenvis, som sier Tofdal, sier Foss.