Det er full fyr i sykehusdebatten igjen i Vest-Agder etter at det ligger an til at fylkestinget ikke skal gi råd til Helse Sørøst om hvor mange sykehus Agder skal ha i fremtiden.

— Hvis man er for Flekkefjord sykehus, kan det ikke være vanskelig å si det. I KrF er vi klare: Sørlandet skal ha tre sykehus og alle skal utvikles med god kvalitet, sier stortingsrepresentant Hans Fr. Grøvan.

Hans Fr. Grøvan, stortingsrepresentant for KrF. Foto: Siv Dolmen

— Usikkerheten har lenge skapt problemer for rekruttering både ved sykehusene i Arendal og Flekkefjord. Det blir en utmattelsestaktikk til slutt, sier han.

Hareide til Flekkefjord

Grøvan skal kommende fredag ha med seg partileder Knut Arild Hareide og helsepolitisk talskvinne Olaug Bollestad til Flekkefjord.

— Da skal vi utbasunere vårt syn på lokale sykehus. Midt mellom Stavanger og Kristiansand trenger vi et sykehus. Jeg minner om Lærdal-brannen i vinter, sier Grøvan.

— Flott fra Grøvan, men dette skulle han sagt til KrF i fylkestinget. Jeg har flere ganger bedt om støtte til Flekkefjord sykehus. Høyre har nektet votering, og hvor var KrF da, spør Vidar Kleppe (Dem).

Aps fylkestingsrepresentant Nils Harald Rennestraum fra Kvinesdal sier Kleppes forslag ble nektet fremmet.

— Vi i Ap har også prøvd å få til en uttalelse for Flekkefjord sykehus. Bytter KrF side og sier klart fra om Flekkefjord, har vi flertall i fylkestinget, sier han.

Frp-boikott?

Kvinesdal Frp forlanger at Frp støtter Flekkefjord sykehus i fylkesutvalget onsdag og fylkestinget 21. oktober. Fredag offentliggjorde partilaget at det ikke stiller liste til kommunevalget neste år hvis ikke det blir hørt.

Runar Nilsen i Kvinesdal Frp.

— Vi dropper valgkamp og kommunevalgliste hvis fylkespartiet bidrar til ikke å redde sykehuset vårt. Det har vi gruppebehandlet og er helt enige, sier kommunestyrerepresentant og medlemsansvarlig Runar Nielsen.Farsund-ordfører Richard Ivar Buch (H) har gått noen runder sykehuskamp før.

— De partier som ikke høyt og klart støtter Flekkefjord sykehus, vil få svært få stemmer fra vestre Vest-Agder neste valg. Jeg vil ikke kritisere fylkesordføreren Terje Damman og Høyre for ikke å ha ment noe til nå. Det er til uka behandlingen av sykehusplan 2030 starter i fylket. Men: Sykehus i Flekkefjord er en helt sentral sak for folk i Lister, sier Buch.

Richard Ivar Buch, ordfører i Farsund. Foto: Inger M. Witteveen

— Tilbudet viktigst

Gruppeleder i Vest-Agder Høyres fylkestingsgruppe, Sally Vennesland, sier det skal være sykehus med føde og akuttkirurgi i Flekkefjord i overskuelig fremtid.

— Sykehusplan 2030 skal behandles nå. Vi kunne ikke si noe om Flekkefjord før, for vi har ventet på Ros-analyse og flere informasjoner. Man bestemmer seg ikke før man har fått de fakta man har bedt om, sier hun.

Vennesland minner om at det er lenge til 2030, og at de nye, regionale helsesentrene i praksis blir for lokalsykehus å regne.

— Det vesentlige må være hvordan vi kan sikre det beste totale helsetilbudet til Agders befolkning.

Fylkesleder i Vest-Agder Frp, Arild Birkenes sa dette fredag kveld.

— Det blir valgkamp i Kvinesdal. Vi garanterer fremtiden for Flekkefjord sykehus med de nødvendige funksjoner, herunder fødeavdeling.

Ordføreren roer ned

Ordfører i Flekkefjord, Jan Sigbjørnsen (H) er ikke så opptatt av hva fylkestinget sier om Flekkefjord sykehus.

Leder for den lokale sykehusaksjonen, gruppeleder i KrF og tidligere ordfører i Flekkefjord, Sigmund Kroslid, er av samme oppfatning.

— Det kan være bedre med et uklart vedtak som sier lite i fylkestinget, enn at vi får et splittet fylkesting hvor mange går mot Flekkefjord sykehus Jeg er bekvem med fylkesrådmannens innstilling, som ikke tar opp sykehusstrukturen spesielt, sier Sigbjørnsen.

— I Kristiansand vil mange ha bare ett sykehus. Vi må unngå at de stemmer ned Flekkefjord, sier Sigbjørnsen.

Sigmund Kroslid poengterer at det er staten som til slutt avgjør sykehusstruikturen.

— Vi kjører derfor vårt eget opplegg, uavhengig av fylket. Nå skal vi først ha KrFs ledelse på besøk til Flekkefjord, og i november skal vi arrangere en stor sykehuskonferanse, sier Kroslid.