Roar Magne Norheim (57) tror på seier i rettssaken mot pasientskadenemnda i Aust-Agder tingrett. Han frykter at et nederlag vil skape presedens for lignende saker i framtiden. Her avbildet i stua hjemme i Risør. Her blar han i permen hvor han har samlet sykejournalene og avslagsbrevene fra staten. I bakgrunnen står oksygentanken han er koblet til stort sett hele døgnet. Foto: Erlend Olsbu
Her måler Roar Norheim metningen i lungene etter en tur opp trappa hjemme. Legene har gitt beskjed om at han trenger nye lunger innen to år. - Som voksen mann har jeg gode muligheter til å få operasjon i tide, sier Norheim. Foto: Erlend Olsbu
Før han tar fatt på trappa hjemme tar Norheim seg en pust i bakken. Foto: Erlend Olsbu
57-åringen fra Risør kommer seg greit rundt i bilen, hvor han har en egen oksygentank. -Det er et krav for at jeg skal kunne kjøre bil, sier Norheim. Foto: Erlend Olsbu

— Jeg skulle gjerne sluppet denne kampen, men rett skal være rett. Dersom jeg taper vil terskelen for hva som er akseptabel legehjelp bli senket med mange hakk, sier Roar Magne Norheim til Fædrelandsvennen.

57-åringen fra Risør mener han ikke fikk den hjelpen han skulle hatt da han ble rammet av svineinfluensa i 2009. Onsdag møter han i Aust-Agder tingrett for å kreve erstatning.

— Jeg skulle hatt hjelp til å stoppe sykdommen på et tidligere tidspunkt. Jeg var livredd og følte at jeg ikke fikk hjelp, sier Norheim.

Les også:

Fem måneder i respirator

Sykdommen fikk han under en motorsykkeltur i USA. Etter hjemkomsten gikk han fra å være i topp fysisk form til å bli komapasient i løpet av få dager. I åtte måneder lå han på sykehus, fem av dem i respirator.

Nye lunger vil hjelpe mye, men jeg blir jo ikke frisk.

— Før jeg ble syk kunne jeg ta 30 armhevinger på hver arm. Nå klarer jeg ikke å gå 150 meter uten å måtte sette meg ned, sier Norheim.

- Hvordan vil du beskrive de siste fem årene?

— Det har vært tungt, men noen oppturer har jeg hatt. Når du blir syk legger du lista automatisk en annen plass. Du gleder deg over andre ting. For eksempel at du klarer å snu deg i senga, uten at du våkner. Det er et lite tegn på bedring, sier Norheim.

I februar fikk han beskjed om at han har to år igjen å leve dersom han ikke får nye lunger.

— Jeg står nå på venteliste. Nye lunger vil hjelpe mye, men jeg blir jo ikke frisk, sier Norheim.

Les også:

Avviser kravet

Det er fremdeles uklart hvorfor han ble så hardt rammet. Norheim tror det kunne ha gått bedre dersom han hadde fått medisinen Tamiflu tidligere.

I april 2009 sendte Helsedirektoratet ut et brev til landets leger om bruken av Tamiflu. Her står det at medisinen skal gis innen 48 timer etter sykdomsutbrudd.

— Legen min mistenkte svineinfluensa før jeg møtte ham 16. juli. Han kom ut på gaten med munnbind og frakk. Der tok han noen prøver som ble sendt til analyse. Prøvene ble analysert samme kveld, men ikke journalført, sier Norheim.

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) avslo Norheims erstatningskrav i 2012. I oktober 2013 ble avslaget stadfestet av pasientklagenemnda.

— Dersom man skal få erstatning må det være en årsakssammenheng mellom den medisinske behandlingen og skaden, sier seksjonssjef for rettssaksseksjonen i NPE, Kari Løchen.

Les også:

Ikke klare retningslinjer

Pasientskadenemnda mener at Tamiflu mest sannsynlig ikke ville ha hatt noen betydning for Norheim. Hvorvidt unnlatelsen av å gi Tamiflu brøt med retningslinjene er dermed ikke relevant, mener nemnda.

NPE avviser samtidig at retningslinjene var så klare som Norheim legger til grunn. Løchen viser også til at perioden før epidemien brøt ut var kaotisk.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med Norheims fastlege, som ikke ønsker å kommentere saken.

— Jeg har ikke så lyst til å gå inn i den saken og alle omstendighetene. Nå er det opp til rettssystemet, sier legen.

Rettssaken varer i tre dager og avsluttes fredag.

Les også:

Kjemper sammen mot systemet

Roar Magne Norheim er også med i en gruppe som har gått sammen om å få endret erstatningssystemet.

Gruppen består av rundt 350 personer som ønsker å endre praksisen til pasientskadenemnda. Ifølge Norheim består gruppa av folk som enten har fått erstatning, avslag på erstatning eller akkurat har søkt.

— Vi ønsker en endring i måten NPE opererer på. Vi har hatt flere positive møter og har allerede fått endret noe av praksisen. I august hadde vi et godt møte med helseministeren, men det blir mange ord som ikke følges opp, sier Norheim.

Han forteller at gruppa har sendt en liste med spørsmål til helseministeren som de nå venter på skal besvares.