Langs moloen ut fra Festningen ligger det ytterligere to blåser med ulovlige teiner. Foto: Jan Oddvar Eide
Det er flere teiner festet til hver blåse som ligger mellom Bystranda og Sjøhuset, der Fiskeridirektoratet har sitt kontor. Foto: Jan Oddvar Eide
I teina Fædrelandsvennen så nærmere på, var det mest småfisk, samt denne ålen som det har vært totalforbud mot å fiske siden 2009. Foto: Jan Oddvar Eide
Mellom Langfeldt og NRK-bygget på Tangen ligger det to umerkede blåser med ulovlige teiner, Foto: Jan Oddvar Eide
Mellom Bystranda og Festningen ligger det umerkde blåser med ulovlige teiner. Foto: Jan Oddvar Eide
De ulovlige teinene i Gjestehavna ligger drøye hundre meter fra kontorvinduene til Fiskeridirektoratet i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

Inne i Gjestehavna fant Fædrelandsvennen fem av de umerkede blåsene på rekke og rad, drøye hundre meter fra kontorvinduene til Fiskeridirektoratet som har oppsynet med ulovlig fiske. De ansatte der bekrefter at de vil kunne se det ulovlige fisket fra kontorene sine, hvis de strekker hals.

De ulovlige teinene i Gjestehavna ligger drøye hundre meter fra kontorvinduene til Fiskeridirektoratet i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

— Det høres utrolig provoserende ut, sier regiondirektør Erik Ludvigsen i region sør i Fiskeridirektoratet, som på strak arm gjør det klart at tipset er notert ned.- Det vil bli behandlet på en adekvat måte, legger han til.

Virker proffe

— De kom med en slags landgangsbåt og tok opp en del utstyr, og satte ut nytt, forteller et vitne som så dem søndag morgen. Han har sett fiskerne operere i området en tid, uten å ha tenkt noe større over det.

— Jeg trodde det var fiskere. De hadde en sånn vanntank om bord, forteller mannen som tidligere er tilbudt ål av dem.

I Norge har det vært totalforbud mot fiske av ål siden 2009. ## Varslet Kystvakta

En annen tipser tok søndag morgen kontakt med Fædrelandsvennen og fortalte at han hadde sett en umerket, sort stålbåt med godt utstyrte personer oppi, som la ut anslagsvis 50 teiner på strekningen fra Bystranda - Sjøhuset.

I en hel en time la de ut teiner mens en rekke mennesker så på fra land.

— De som var i båten brydde seg ikke om det, sier vitnet.

Han varslet også Kystvakta, som overfor Fædrelandsvennen ikke kan kommentere hvor de er eller hva slags tips de mottar.

Direktoratet

Det er Fiskeridirektoratet i Egersund som leder fiskeoppsynet i Agder. Det skjer i samarbeid med Kystvakta og politiet.

— Vi følger opp alle tips som kommer inn. Enten det kommer fra media, direkte til meg, eller andre veier, sier regiondirektør Ludvigsen.

— Er det mye ulovlig fiske av denne typen?

— Det står for mye ulovlig redskap i sjøen. Når vi har aksjoner kommer vi dessverre aldri tomehendte hjem, sier Ludvigsen.