Investor Ole Lunde (t.v.) og kulturskolerektor Vidar Hartveit ser gjerne at kulturskolen får bo i det gamle teateret i bakgrunnen. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er bare en måned siden Ole Lunde tok kontakt med meg og spurte om jeg ville være med å se på om kulturskolen kunne plasseres i det gamle teateret, sier Vidar Hartveit. Rektoren på Kristiansand kulturskole har i ti år vært på jakt etter nye lokaler. Nå ser han muligheten til å få all aktivitet samlokalisert i det gamle teateret og de tilstøtende eiendommene.

— Vi har fått laget en mulighetsstudie av arkitektfirmaet Trollvegg. Den viser at kulturskolen kan få plass her, og da er det ennå plass til flere brukere, sier eiendomsinvestor Ole Lunde.

Fædrelandsvennen har en rekke ganger de siste årene skrevet om plassmangelen for kulturskolens nå 1460 elevplasser.

Bevaringsinteresser

Samtidig er det vedtatt at gamle Kristiansand teater (ofte kalt Agder teater) i Kongensgate 2 skal selges, og kanskje dessuten rives. Et forslag til reguleringsplan som også tillater riving er nå ute på ny høring. Det siste året har protestene mot riving tiltatt i styrke. Mange vil bevare bygget som en representant for den brutalistiske stilretningen, og mange av de samme menneskene vil også beholde mosaikkveggen på fasaden. Den er på 340 kvadratmeter, er laget av Henrik Finne og hevdes å være landets største utendørs kunstverk.

— Med vårt forslag blir veggen bevart, sier Ole Lunde.

Tilbygg

Kommunens salgsplaner omfatter også teaterets tilstøtende bygningsmasse i Kongensgate 2A og 2B. Her har arkitektfirmaet tegnet inn et fem etasjers tilbygg til teaterbygningen. Det samme har de gjort på eiendommen Vestre Strandgate 4 som nå står ubebygd på den motsatte siden av teaterbygningen.

— Her kan vi plassere undervisningsrom og kontorer, sier Lunde. Samtidig legges det opp til omfattende ombygging av teateret innvendig dersom det skal tilpasses kulturskolens bruk. Noen kostnadsvurdering knyttet til dette er ikke foretatt.

— Vi tenker oss at flere andre brukere enn kulturskolen kan få plass her, sier Lunde. Kulturskolen har kartlagt et plassbehov på 3000-4000 kvadratmeter for å få samlokalisert undervisningen i både musikk, billedkunst og teater. Disse tingene er nå spredt på henholdsvis Musikkens hus, Samsen og Ynglingeforeningen.

Perfekt beliggenhet

— Det er klart at en slik løsning er fantastisk interessant for oss, sier kulturskolerektor Hartveit. Onsdag skal han holde en redegjørelse for kulturstyret om kulturskolens behov, og da vil politikerne også få lagt på bordet forslaget til å bruke Kristiansand teater.

— Det må bli opp til politikerne å tenke videre på hvordan dette eventuelt kan realiseres. Vi i Lunde Holding Invest er gjerne med og konkurrerer om det som kan bli et godt prosjekt. Vi ser også gjerne at andre aktører kommer på banen for et mulig samarbeid. Et OPS-prosjekt er også et alternativ, sier Ole Lunde.

— Er det tenkt å bygge boliger i forbindelse med prosjektet?

— Nei, det er det ikke, sier Lunde.

Planene kommer overraskende på eiendomssjef Hans Christian Gram i Kristiansand kommune.

— Jeg har ikke hørt om dette, så da kan jeg heller ikke kommentere det, sier han.