KRISTIANSAND: Menneskesmuglingssaken startet i Kristiansand tingrett fredag formiddag. To kristiansandere på henholdsvis 22 år og 24 år er tiltalt for å ha hjulpet 16-åringen inn til Norge. Kun 24-åringen erkjente straffskyld da mennene møtte i retten. Han sa at en barndomskamerat fra Bangladesh, som er bosatt i Danmark, spurte ham om å ta med 16-åringen.

— Han sa at det ikke var noen fare med det. Jeg visste at det var ulovlig, meg valgte likevel å gjøre det fordi jeg ønsket å hjelpe gutten. Han hadde et trist liv i Danmark og ønsket å få det bedre i Norge. Jeg liker å hjelpe folk fra hjemlandet mitt. Derfor tok jeg ham med meg, sa 24-åringen under sin forklaring.

Valutaoverføringer

Det var 7. august i fjor at de to tiltalte mennene ble stanset i tollkontroll i Kristiansand sammen med en ukjent tredjeperson. Tollvesenet hadde på forhånd sjekket passasjerlista på Superspeed og fant tre personer de ville kontrollere. Tjenestemennene hadde nemlig gjort en valutasjekk på navnene og fant ut at to av mennene nylig hadde gjort betydelige pengeoverføringer til Bangladesh. Det var overført totalt 400.000 kroner til diverse kontorer i mennenes hjemland.

22-åringen gikk først i land sammen med 16-åringen. 22-åringen, som er norsk statsborger, viste sitt eget pass, mens 16-åringen viste et bankkort og boardingkortet som tilhørte 24-åringen. 24-åringen gikk 50 meter bak de andre. Han hadde med seg sitt norske pass, men en billett med et ukjent navn.

Tollvesenet skjønte at noe ikke stemte og kontaktet derfor politiet som foretok pågripelse av de tre. Mennene ble satt i arresten og senere avhørt.

I retten sa 22-åringen at han først ble klar over den ulovlige transporten til Norge da 16-åringen viste falsk dokumentasjon til tollvesenet. Mannen hevdet han hele tiden trodde 16-åringen kun var med til Norge for å oppleve et nytt land og at hensikten aldri var å smugle unggutten inn til landet.

Erkjente straffskyld

Den medtiltalte 24-åringen sa imidlertid i retten at han og kameraten hadde diskutert hvor vidt det var trygt å ta med seg 16-åringen til Norge.

24-åringen som har erkjent straffskyld, sa at menneskesmuglingen ikke var formålet med turen, men at temaet kom opp da de møtte personer fra hjemlandet på en restaurant i København. Han tok på seg hele skylden for smuglingsforsøket.

— Jeg er ansvarlig for dette, det er ikke hans feil, sa 24-åringen og henviste til den medtiltalte.

24-åringen sa det var han som hadde ordnet alle reisedokumenter og stod bak den falske dokumentasjonen. Etter at de tre mennene ble pågrepet i Kristiansand, ble 16-åringen satt på bussen til Oslo og bedt om å oppsøke politiets utlendingsenhet. Det gjorde han ikke. Siden har ingen sett ham.

Aktor, politiadvokat Håvard Ryengen, undret seg over at de dro på dagstur med tog til København og kun var i byen i tre timer hvis hensikten var å hygge seg. Han lurte også på hvorfor forklaringen i retten var annerledes enn i avhørene på sentrale punkter. Til politiet sa 22-åringen først at han traff 16-åringen på danskebåten. I retten sa han imidlertid at han møtte ham på restauranten i København.

Ikke vinnings hensikt

Mennene er ikke tiltalt for å ha tjent penger på menneskesmuglingen. Da ville de i så fall ha risikert lange fengselsstraffer. Strafferammen for å ha hjulpet noen inn i riket er bøter eller fengsel i inntil tre år når det ikke har vært et mål å tjene penger på det.

— Min klient er klar på at han aldri har hatt til hensikt å hjelpe noen ulovlig inn i landet. Pengeoverføringene til utlandet skyldes at min klient forsørger familien i hjemlandet, sier advokat Birger Hauge Vanvik til Fædrelandsvennen.

24-åringens forsvarer Alf Ånund Breive sier hans klient aldri hadde vinnings hensikt i tankene da han dro til Danmark.

— Slik han har forklart seg så forstod han at det var ulovlig, men han hadde et ønske om å hjelpe. Han har erkjent de faktiske forhold helt fra han ble pågrepet, sier Breive.