18. september var en båteier inne i gjestehavna i Kristiansand. Han ble mistenksom på mannen i nabobåten og tok fram kameraet i det han la ut fra brygga. Båten mannen førte har en verdi på rundt en halv million kroner. Den ble senere funnet forlatt i skjærgården.

Båten var stjålet fra en plass i Otra, og bildene gjorde at politiet lett kunne koble tyveriet til 36-åringen som var avbildet. Han er en kjenning, og mistenkt for å ha stukket av med en rekke båter den siste tiden. Onsdag ble han varetektsfengslet i fire uker. Han har kun innrømmet helleri av båten.

— Vi er takknemlig for opplysninger som folk mener politiet kan ha interesse for, sier John Tomas Homme, etterforskningsleder i Kristiansand-politiet.

Eksplosjon i tyverier

Siden 1. august er det registrert 79 tilfeller av brukstyveri båt i Agder, de aller fleste i Kristiansand, Søgne, Mandal og Lillesand. 13 personer er så langt siktet eller mistenkt i disse sakene.

- Dette er folk som har sine ting å slite med. Tidligere er de tatt for biltyverier, men nå virker det som om de hatt lyst på en tur på sjøen. Kanskje er det finværet, spør Homme.

Han sier mange av båtene er funnet igjen etter at eierne har meldt dem stjålet.

— Noen av båtene er solgt videre, men dette er ikke noe vi kan relatere til mobile vinningskriminelle, sier Homme.

Mange bosatt i Søgne

Søgne utmerker seg som et område der båter har forsvunnet denne høsten. 23 av de 79 båttyveriene etterforskes av politiet i Søgne og Songdalen. Sju av de 13 siktede er bosatt i bygda.

Noen saker er henlagt på bakgrunn av ukjent gjerningsmann. 17 saker etterforskes ennå. I disse sakene er det flere mistenkte.

Etterforskningsleder Homme trekker fram politiets gjengangerprosjekt som en årsak til at mange er tatt for tyveriene. Politiet har utarbeidet en liste med navn som jevnlig sjekkes opp mot anmeldt vinningskriminalitet.

— Både politi og påtalemyndighet har lav terskel for å pågripe, avhøre og begjære disse gjengangerne varetektsfengslet, sier Homme.