OVERLEVDE: På mirakuløst vis overlevde sjåføren (27) utforkjøringen nord for Stupstad-krysset lørdag morgen. Med kun lettere skader krabbet han ut av vraket. Foto: Tore-Andre Baardsen
LANGT SVEV: På bildet kan man se hvor bilens ferd endte. Politiet har anslått at den først stanset omkring 100 meter fra fylkesveien. Foto: Tore André Baardsen
VRAK: Bilen har store skader etter å ha delvis ha hoppet og rast utfor skråningen fra fylkesveien mellom Songdalen og Marnardal. Foto: Tore André Baardsen
utforkjøring3.jpg Foto: Tore André Baardsen
KUTTET AV: To grantrær langs fylkesveien viser hvordan bilen har hoppet ut og kuttet av toppene. Foto: Tore André Baardsen

SONGDALEN: — Alt gikk så utrolig fort at jeg rakk ikke å bli redd. I sekundene mens bilen raste utfor tenkte jeg bare på når den skulle stoppe opp, forteller 27-åringen til Fædrelandsvennen.

På mirakuløst vis overlevde sjåføren utforkjøringen. Mannen ønsker ikke å stå fram med navn og bilde, men er villig til å fortelle om den ekstreme opplevelsen.

Mistet veigrepet

Det var lørdag morgen at han satte seg i bilen for å kjøre til jobb. Det var fremdeles mørkt ute da han kom til bakkene ned mot Stupstadkrysset i Finsland.

Klokka var omkring 06.50 da det gikk fryktelig galt. 27-åringen kjente at bilen mistet veigrepet i 70-sonen. Helt ukontrollert skled den ut mot venstre og traff veikanten.

— Jeg tenkte at dette går ikke bra, men håpte at autovernet skulle stanse bilen. Da det ikke skjedde lurte jeg fælt på hvordan det så ut på andre siden av autovernet, sier 27-åringen.

Trolig var det like greit at han ikke visste. For på nedsiden av veien er det svært bratt. Skråningen leder ned i ei steinur og ender i ei lita elv. Bilen fikk nærkontakt med hele strekningen. To grantrær med avkuttede topper vitner om det sensasjonelle hoppet.

Fædrelandsvennen har snakket med vitner som var på ulykkesstedet like etter hendelsen. Spor på stedet viste at bilen fløy flere titalls meter gjennom luften før den landet på hjulene på en traktorvei nedenfor fylkesveien. Deretter raste den nedover skråningen og stoppet ved elva. I politiloggen antydes det at hele ferden var på omkring 100 meter.

— Jeg tror ikke bilen snurret rundt på taket, men jeg husker at den var oppå siden. Da den til slutt stanset, klarte jeg å åpne døra på passasjersiden, forteller mannen.

Krabbet ut av vraket

27-åringen varslet AMK-sentralen om det som hadde skjedd. Alle nødetater ble kalt ut til ulykkesstedet.

— Deretter ringte jeg arbeidsgiveren og sa at jeg nok ikke kom på jobb den dagen. Jeg fikk forståelse for det, forteller 27-åringen.

Etter å ha krabbet ut av vraket stampet mannen opp skråningen i dyp snø. Da han kom opp til veien, hadde ambulansepersonell og en politipatrulje ankommet stedet.

27-åringen ble brakt til Sørlandet sykehus med lettere skader. Til alt hell er ingen bein i kroppen brukket, men han føler seg rimelig mørbanket.

— Jeg har noen sting i en finger og i beinet. Bortsett fra det så er jeg litt øm i musklene, sier 27-åringen.

Allerede mandag morgen var han utskrevet fra sykehuset. Nå venter én ukes sykmelding. Han synes hele episoden er litt pinlig og ønsker minst mulig oppstuss.

— Jeg har ikke fortalt det til så mange. Kun til ham som hentet meg på sykehuset, pluss en person til, sier 27-åringen.

Saken etterforskes

Etterforskningsleder ved Søgne og Songdalen lensmannskontor, Jahn Ove Thorsen, sier politiet vil etterforske ulykken.

— For å få avklart hva som skjedde, så ønsker vi å ha sjåføren inn til et avhør. Det er ikke mistanke om promille. Det var vinterlig og glatt på stedet. Men politiets jurist ønsket likevel at det ble gjort midlertidig førerkortbeslag, sier Thorsen til Fædrelandsvennen.

Brannmann Gunstein Theland kom til ulykkesstedet kort tid etter hendelsen.

— Snøen lå så tettpakket inntil autovernet at hinderet som skulle stanse bilen i stedet framstod som et spretthopp, sier Theland til Fædrelandsvennen.

Han er kritisk til hvordan veien var brøytet.

— Mitt soleklare inntrykk er at vedlikeholdet av denne veien stadig er blitt dårligere. Den er nedprioritert, og er ofte glatt og sporete. Spesielt om man kjører på litt ugunstige tidspunkter, sier Theland.