KONTRAST: Høye, bratte fjell i vinterdrakt er kontrasten til livet familien Rezzoug levde i nærheten av havnebyen Alicante. Fransisco (t.v.) med minstejenta Soulef (10 mnd.) på armen, storesøster Yasmine (5), kontaktperson Inger Aamli, Fransiscos kone Nadia med Lydia (4) tok tirsdag sine første steg i snøen i sin nye hjembygd Valle. Foto: Kjartan Bjelland
NY ARBEIDSPLASS: Kontaktperson Inger Aamli viser familien Rezzoug rundt i de nye lokalene hvor Fransisco skal fortsette yrket sitt som frisør. Han begynner på mandag. Arbeidskraften fra Spania betyr at valldøler slipper å kjøre til Evje for å klippe håret. Foto: Kjartan Bjelland
SNØTROLL: Lydia (t.v.) og storesøster Yasmine nølte ikke med å kaste seg ut i snøen utenfor sitt nye hjem i Valle. Foto: Kjartan Bjelland
_r4d0946_2.jpg Foto: Kjartan Bjelland

VALLE: Kontrasten kunne neppe vært større. Fra solrike Alicante i Syd-Spania til lille, kalde Valle i fjell-Norge. Fra arbeidsledighet og usikkerhet til fast jobb og familiær trygghet.

Dette er begynnelsen på nytt liv for en familie på fem i et fremmed land.

— Stor forandring

— Da vi reiste fra Alicante mandag formiddag var det over 20 varmegrader. Her er det snø! Forandringen er stor, men det er fint. Ungene var helt ville etter å komme ut og leke i snøen etter frokosten, forteller Nadia Rezzoug (37) og smiler. Huset de leier av kommunen er foreløpig kaldt og nakent. Ute bryter solen gjennom tåkedekket.

Begynner som frisør

Det er andre gang de er i Norge og Valle. I fjor høst gjorde de seg kjent med bygda og fant ut at hit ville de flytte. Nadias mann, Fransisco (42), begynner neste uke som frisør hos Inger Aamli i Aamli klipperi as. Lørdag er det åpningsfest i salongen vegg i vegg med turistinformasjonen.

Flyktet fra høy ledighet

Verken Nadia eller Fransisco hadde lenger jobb i La Marina, hvor de bodde utenfor Alicante, Spanias åttende største byområde med over 750.000 innbyggere. Her var utgiftene på grunn av krisen i landet blitt høyere enn inntektene. Strømprisen er høy og ledigheten øker. Ved årsskiftet var ledigheten i Spania på over 26,02 prosent, den høyeste siden Franco-tiden på 1970-tallet, ifølge tall fra myndighetene.

— Vi kunne ikke bli i Spania. Det var ingen fremtid for oss, sier Nadia mer alvorlig.

Treff på internett

Kontakten med Norge oppsto gjennom en stillingsannonse Inger Aamli hadde lagt ut via Nav og arbeidsformidlinga for hele Europa, Eures.

Valldølen med over 30-års erfaring som frisør i hjembygda var på en nær håpløs jakt etter arbeidskraft. Alternativet var å stenge og sende innbyggerne til Evje for å klippe seg.

Ville ikke ha svenske berter

— Jeg fant ingen i Norge som ville jobbe som frisør i Valle. Jeg fikk svar fra svenske jenter i 20-årsalderen, men med tanke på stabilitet var det lurere å satse på en familie. Da jeg fikk respons fra denne familien, var det jeg ikke i tvil, sier Inger Aamli.

— Alt vi visste om Norge, var via internett. Et veldig kaldt land, ler Nadia Rezzoug.

På norskkurs

Natt til tirsdag landet den spanske familien på Kjevik. De ble hentet av Aamli, mannens nye arbeidsgiver. Mandag starter både Nadia og Fransisico på norskkurs. Alt det praktiske rundt blant annet barnehageplass og skole er på plass.

— Har du hatt betenkeligheter med å "hente" en familie fra et land langt unna Norge til Valle, Aamli?

Bedre oppvekst i Norge

— Det er jo en sjanse både de og jeg tar, men jeg stoler på at dette vil gå greit. At en familie på fem ville bryte opp fra hjemlandet og flytte til Valle, er jo egentlig utrolig. Og supert!, sier Inger Aamli.

Nadia og Fransisco tror overgangen for dem og ikke minst barna vil gå bra. Nadia tror barna vil få en bedre oppvekst i Norge.

— Tror du at dere kommer til å angre på det mange nok vil oppleve som et tøft og spesielt valg?

— Vi tenker ikke sånn. Vi dro fra et Spania i krise. Uten jobb og med høy arbeidsledighet. Nå skal vi starte et nytt liv i Valle, sier Nadia.

Vil ha folk til å stoppe i Valle

Ved siden av frisørsalongen, skal Inger Aamli (54) jobbe i turistinformasjonen i Valle. Den ligger vegg i vegg. Med støtte fra ordfører og næringssjef gikk hun originalt til verks for å redde sin mangeårige arbeidsplass. Hun maktet ikke å stelle håret til innbyggerne alene, og tenkte med gru på å sende faste kunder mange mil av sted for en stuss. Redningen kom fra Spania.

Aamli engasjerer seg for hjembygda, som de senere årene har opplevd fraflytting.

— Nå skal folk få ordnet håret i Valle. Det er viktig at vi har trivselsplasser. Vi må ikke miste de tilbudene vi har, for i Valle er vi enige om at folketallet skal øke, og da må vi gjøre noe aktivt, mener Aamli.

— Gjennom din andre jobb på turistkontoret, hvordan vil du markedsføre Valle?

— Vi må få folk til å stoppe her. For at det skal skje, tror jeg vi må skape noe for ungene, for da vil foreldrene trives også. Vi kunne eksempelvis gjort enda mer ut av fjellklatring, som det ligger veldig godt til rette for, mener hun.