LILLESAND: — Det er helt klart at en aldri ville ha gitt tillatelse til å legge kloakkledningen der, sier Ola Skei Bekken, juridisk rådgiver i Lillesand kommune.

Det var i juni 2011 at rørleggerfirmaet Lillesand VVS søkte om tillatelse til å legge en kloakkledning til en pumpestasjon for to hytter i Indre Årsnes i Høvåg. I området ligger en a-klassifisert ålegresseng av nasjonal verdi.

Ålegressenger er et av de viktigste oppvekstområdene for blant annet torskeyngel.

Flere offentlige instanser nektet å godkjenne traseen som firmaet foreslo. Lillesand VVS endret da traseen, og søkte på nytt.

Problemet var at ledningen da allerede var lagt ned i ålegresset.

- En feil

FEIL: Det var fra denne eiendommen på Hovdodden i Årsneskilen kloakkledningen ble lagt, over til en pumpestasjon på den andre siden. I den smale kilen ligger en ålegresseng av nasjonal verdi. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Lillesand VVS forklarer hendelsen som en glipp.— Vi har alle søknadene i en mappe sortert under hver sin flik. I den aktuelle perioden var jeg sykmeldt, for jeg var operert for brokk. Da var det en av rørleggerne hos oss som sjekket mappa, men han har sett under feil flik, og sett at alt var godkjent. Men det var godkjenninger til en annen eiendom han så, forteller Kjetil Sørensen, daglig leder i Lillesand VVS.

Gebyr

Lillesand kommune har varslet om at rørleggeren får et overtredelsesgebyr på inntil 250.000 kroner for å ha lagt ledningen ulovlig.

— Vi skjønner at feil kan skje, men samtidig kan det ikke være slik at man kan legge ned ledningen og få en vinning ved det, og heller ta et gebyr om det kommer, sier Bekken.

Hvor høyt gebyret til slutt vil bli, vet kommunen ennå ikke.

— Vi må bare forholde oss til lover og regler som gjelder, og når vi gjør en glipp, må vi ta følgene av det, sier Sørensen i Lillesand VVS.

Han legger til at firmaet ikke var klar over at det lå en ålegresseng i området.

— Den ble lagt der den var søkt om først. Grunnen til at den ble lagt der, var at det lå andre ledninger der fra før, som var godkjent av Lillesand kommune tidligere. De ligger også i ålegresset, men da var det andre regler som gjaldt, sier Sørensen.

Får ligge

Man vet lite om hva slags skade en nedleggelse av en slik ledning gjør på ålegresset.

Lillesand VVS ble derfor pålagt å fremskaffe videodokumentasjon av ledningen. Filmen har Lillesand kommune og Fiskeridirektoratet Sør studert.

— Videoen viser at ledningen enten ikke har gjort skade på ålegresset, eller at det har reetablert seg. Vi er blitt enige om at det er ikke hensiktsmessig for ålegrassenga at ledningen tas opp igjen. Når den først ligger der, er det en større risiko ved å ta den opp igjen, sier Bekken i Lillesand kommune.

- Bra at kommunen gir bot

Frithjof Moy ved Havforskningsinstituttet Flødevigen forsker på skader ledninger gjør i ålegress. Han synes Lillesand gjør rett i å gi overtredelsesgebyr.

— Dette er en kinkig sak, mest i og med at den er lagt ulovlig, og så skal man etterpå vurdere hva som skal gjøres. Det er bra Lillesand gir bot, mener havforsker Frithjof Moy.

Han holder på med en konsekvensstudie av rørlegging i ålegressenger i Tvedestrand og Grimstad. Han vil sammenlikne ålegresset før og etter at ledningene ble lagt ned.

— Jeg regner med å ha ferdig noen av disse undersøkelsene til neste år, og da vil vi vite mer om hva som er tilrådelig, sier Moy.

Han mener det bør foretas en ny inspeksjon av ledningen i Indre Årsnes om ett år eller to.

— Hvis ikke ledningen har ødelagt mer enn selvet sporet hvor den ligger, så er det marginalt i forhold til hele enga, sier han.