250 millioner kroner er fordelt til bygging og rehabilitering av 1065 studentboliger for 2013, og tirsdag offentliggjorde Kunnskapsdepartementet fordelingen. I fjor fikk Studentsamskipnaden i Agder (SiA) tildelt 100 nye studentboliger, mens det i år blir tildelt 45 enheter.

— Dette er fryktelig trist for Sørlandet som studiested, mener Ole Thomas Grimsli, leder av Studentorganisasjonen i Agder (Sta).

— Vi synes ikke at tildelingen gjenspeiler behovet i regionen. I Kristiansand er dekningsgraden kun 13,4 prosent. Dette fører til et økt press på det private markedet, og kostnadene rundt det å være student vil fortsette å øke, sier han i en pressemelding.

- Som ventet

Steinar Finseth, administrerende direktør i SiA, mener imidlertid at tildelingen er som ventet.

— I år starter vi byggetrinn tre av Gimletun studentby. Her skal det bygges mellom 300–350 hybelenheter. Vi fikk tilsagn om de første 100 enhetene i fjor, og i år får vi ytterligere 45. Så vi nærmer oss halvparten, sier han til Fædrelandsvennen.

Finseth sier at volumet av utbyggingen ennå ikke er fastlagt, ettersom en reguleringssak skal opp i bystyret i februar, og prosjektet så skal ut på anbudsrunde.

— Men jeg er sikker på at vi får tilsagn om resten av enhetene i løpet i 2014 og 2015, og prosjektet skal stå ferdig sommeren 2015, sier han.

Valgår

Han mener at årets tildeling av studentboliger, som er jevnt fordelt over hele landet, smaker av valgår.

— Departementet er nok opptatt av at ingen regioner skal bli misfornøyde, og gjør heller at alle blir mellomfornøyde. Samtidig får Nordland 250 nye boliger, men det er nok for å lette på fusjonen mellom studentsamskipnadene i Bodø og Narvik.

I regjeringsplattformen Soria Moria II satt regjeringen målet om 1000 studentboliger i året. De fire siste årene har tilskuddene ligget rundt det tallet.

Dyrere for studentene

Ole Thomas Grimsli i Sta trekker fram at den statsfinansierte biten av hver enkelt boenhet har sunket fra 60 prosent i 2005 til 33 prosent i dag. Dette betyr at studentene gjennom samskipnadene finansierer 67 prosent av boligene selv.

— Fortsetter det slik vil man komme til det punktet at man ikke kan bygge de boligene man blir tildelt, rett og slett fordi samskipnaden ikke har råd, mener Grimsli.

Flere ganger har nemlig rammene økt for hvor mye hver enhet kan koste å bygge, mens statstilskuddet har stått stille. Og gapet må dekkes inn gjennom økte leiepriser for studentene.

— Kostnadsrammen for nye studentboliger ligger på 700.000 kroner, og tilskuddet fra staten ligger på 250.000 kroner. Mellomlegget må studentene ta, sammen med fremtidige utgifter på boenhetene, sier Steinar Finseth.