Odd Gunnar Tveit (50) er født og oppvokst på Steinsland i Birkenes. Her avbildet foran sitt eget barndomshjem, som han nå bor i sammen med kona Sigrun. Foto: Erlend Olsbu
Løping er Frp-lederen store hobby. Hjemme har han innredet et helt rom med medaljer og pokaler fra sine 161 maratonløp. Siv Jensen har fått en hedersplass i rommet. -Hun ringte meg og gratulerte med 50-årsdagen. Det var hyggelig, sier Tveit. Foto: Erlend Olsbu

— Jeg hadde ikke klart dette uten at partiet støttet meg fullt og helt. Det setter jeg stor pris på, sier Tveit til Fædrelandsvennen.

Torsdag ble 50-åringen fra Steinsland i Birkenes igjen nominert som Frps toppkandidat. Dersom han blir gjenvalgt, går firebarnsfaren mot sin femte periode i kommunestyret.

— Jeg kom inn for første gang i 1999. Frp manglet folk og spurte om jeg kunne stille, sier Tveit.

- Har du noen visjoner?

— Jeg vil hjelpe folk til å ha det greit. En del politikere vil jo helst ikke at folk skal få bygge hvor de vil. Det er bare for å være vrange. Det gøyeste jeg vet er å la noen få lov til å bygge en garasje eller slippe boplikten, sier Tveit.

Sov dårlig etter «lommemann»-uttalelser

I løpet av sine 16 år som politiker har Tveit gjort seg bemerket med mange kontroversielle uttalelser. I 2011 fikk han nasjonal oppmerksomhet da han kalte Jens Stoltenberg for «lommemannen» under Frps fylkesårsmøte, fordi Tveit mente statsministeren tømte folks lommer for penger.

Odd Gunnar Tveit (50) er født og oppvokst på Steinsland i Birkenes. Her avbildet foran sitt eget barndomshjem, som han nå bor i sammen med kona Sigrun. Foto: Erlend Olsbu

— Den er kanskje verst. Da sov jeg dårlig om natta. Jeg var redd for at det ikke skulle gå over. Men når det går over er det bare gøy, sier Tveit.

Året etter beskyldte han Arbeiderpartiet for å ha utnyttet massakren på Utøya i valgkampen. Etter massiv kritikk bestemte han seg for å beklage.

— Det var ei fra Aust-Agder Frp som spurte om jeg ikke kunne beklage, slik at det roet seg ned, sier Tveit.

- Så du mente det egentlig ikke?

— Det tror jeg ikke at jeg vil svare på, sier Tveit, som selv mener han ikke er spesielt frittalende.

— Den eneste forskjellen er at jeg sier det i kommunestyret, mens andre sier det på arbeidsplassen, sier Tveit.

Mente «homoer» fikk mange fordeler

For en måned siden braket det løs igjen. Fra talerstolen sa Tveit at han var lei av likestilling og lurte på hvorfor «homoer» og «våre nye landsmenn» skulle få så mange fordeler.

— Jeg skulle kanskje brukt et annet ord enn homoer. Når det gjelder våre nye landsmenn, hva ellers skulle jeg sagt? Jeg vil jo ha en streng innvandringspolitikk. Vi risikerer at den norske kulturarven forsvinner, sier Tveit.

Les også:

— Hva er den norske kulturarven?

— Så vanskelige spørsmål du har. Nei, det kan jo bli helt galt dette her, men jeg er jo fryktelig skeptisk til muslimer, sier Tveit, som kaller seg en konservativ kristen.

Full støtte av partiet

Under årsmøtet i Birkenes Frp fikk Tveit massivt skryt for sin innsats. De kontroversielle uttalelsene har aldri truet posisjonen i lokallaget.

— Det må være litt romslig. Odd Gunnar er kanskje litt tøff av og til, men mange setter pris på at han sier ting rett ut, sier avtroppende leder av Birkenes Frp, Karl Sollie.

På årsmøtet møtte 6 av 14 medlemmer opp. De besluttet at kampen mot eiendomsskatt blir sak nummer en i valgkampen.

— Den må vi bare bli kvitt, sier Tveit, som tidligere har sammenlignet skatten med svartedauden.