Ombord på lasterommet i M/S Nesejenta sorterer Reidar Svendsen, daglig leder i Båly Fisk, fiskekassene etter hvor de skal sendes. Foto: Torstein Øen
Ombord på lasterommet i M/S Nesejenta sorterer Reidar Svendsen (til høyre), daglig leder i Båly Fisk, fiskekassene etter hvor de skal sendes. Fiskerne Jonas Solvang (til høyre) og Ole Johnny Vik hjelper til. Foto: Torstein Øen
7 tonn juletorsk fisket av M/S Nesejenta ved Egersundbanken i Nordsjøen er sløyet og klar til å sendes til fiskehandlere over hele Sørlandet. Den enslige torsken i midten er på hele 12 kilo! Foto: Torstein Øen
Sebastian Fuhrman holder en stødig hånd på kassene med juletorsk i det de løftes opp fra lasterommet på M/S Nesejenta. Foto: Torstein Øen
Skipper Jostein Vik (til venstre) og fiskebåtreder August Fjeldskår følger nøye med i det året siste juletorskfangst løftes ned på kaia. Foto: Torstein Øen
Fiskebåtreder August Fjeldskår ser ut til å storkose seg der han kjører i skytteltrafikk mellom M/S Nesejenta og fiskemottaket på Båly Fisk. Juletorsk står, ikke uventet, på menyen julaften hos familien Fjeldskår. Foto: Torstein Øen
August Fjeldskår (til høyre) slår av en prat med henholdsvis Volker Geier (til venstre) fra Fiskeeksperten og Rene Paul fra Domstein Sjømat som er klare til å frakte juletorsken ett skritt nærmere forbrukeren. Foto: Torstein Øen
Reidar Svendsen (til høyre) foretar en siste sjekk av leveransen fra Båly Fisk før Volker Geier hos Fiskeeksperten setter seg i bilen for å kjøre i retning Kristiansand og Fiskebrygga. Foto: Torstein Øen
Volker Geier (til høyre) har akkurat ankommet Fiskebrygga i Kristiansand med varene fra M/S Nesejenta. Foto: Torstein Øen
Salgskonsulent Jan Fredrik Bjerke Olsen hos Fiskeeksperten sjekker at dagens leveranse fra Båly på Spangereid stemmer overens med bestillingen. Ny leveranse ventes senere på dagen. Foto: Torstein Øen
Fiskehandler Inger May Bakken ved Fiskeekspertens utsalg på Fiskebrygga får hjelp av Jan Fredrik Bjerke Olsen til å frakte en fiskekasse over i bilen. Foto: Torstein Øen
Et par hundre meter lenger ned i gata kan en fornøyd Inger May Bakken bære den ettertraktede fisken inn til ventende kunder. Foto: Torstein Øen
Inger May Bakken holder opp to eksemplarer av juletorsken. – Kundene vil ha alt fra 3-kilos torsk og oppover, forteller hun. Foto: Torstein Øen
Inger May bakken kutter juletorsken opp i serveringsstykker før den vakuumpakkes og leveres kunden. Foto: Torstein Øen
Juletorsken kuttes opp i serveringsstykker før den vakuumpakkes og leveres kunden. Foto: Torstein Øen
En storfornøyd Magne Enggrav mottar juletorsken fra fiskehandler Inger May bakken. Foto: Torstein Øen

— Nordsjøtorsken er så fin og fast i fisken, men så lever den jo på gourmetmat som reker, kreps og krabbe, sier en opplagt og alt annet enn morgengretten August Fjeldskår, eier og daglig leder av Nesefisk.

Ombord på lasterommet i M/S Nesejenta sorterer Reidar Svendsen, daglig leder i Båly Fisk, fiskekassene etter hvor de skal sendes. Foto: Torstein Øen
Skipper Jostein Vik (til venstre) og fiskebåtreder August Fjeldskår følger nøye med i det året siste juletorskfangst løftes ned på kaia. Foto: Torstein Øen
Volker Geier (til høyre) har akkurat ankommet Fiskebrygga i Kristiansand med varene fra M/S Nesejenta. Foto: Torstein Øen
Salgskonsulent Jan Fredrik Bjerke Olsen hos Fiskeeksperten sjekker at dagens leveranse fra Båly på Spangereid stemmer overens med bestillingen. Ny leveranse ventes senere på dagen. Foto: Torstein Øen
Et par hundre meter lenger ned i gata kan en fornøyd Inger May Bakken bære den ettertraktede fisken inn til ventende kunder. Foto: Torstein Øen
Inger May bakken kutter juletorsken opp i serveringsstykker før den vakuumpakkes og leveres kunden. Foto: Torstein Øen
En storfornøyd Magne Enggrav mottar juletorsken fra fiskehandler Inger May bakken. Foto: Torstein Øen

7 tonn juletorskKlokka har så vidt passert seks på morgenen lille julaften når Fjeldskår med følge er i full gang med å laste kassevis av juletorsk fra båt til bil i desembermørke og regn på Båly Havn i Spangereid.

I vinduet over kan du se alle bildene med hele prosessen, fra fisken er på båten til den selges over disk i Kristiansand.

— Vi dro ut til Egersundbanken på torsdag, men på grunn av storm fikk vi først ordentlige arbeidsforhold natt til mandag, sier skipper Jostein Vik på Nesejenta. 8 tonn fisk, derav 7 tonn juletorsk, er resultatet. Mesteparten på mellom 4 og 7 kilo.

- Det haster

På land står tre utålmodige menn og tripper og venter på at varebilene deres skal fylles med juletorsk.

— Nå haster det. I butikkene står de ansatte og venter med fiskekniven i hånda, sier Rene Paul fra Domstein Sjømat på Flekkerøy, som skal innom både Lyngdal og Kristiansand med fisk.

Transportfirmaet Lynbud er også på plass for å fylle en bil med juletorsk som skal til Oslo.

Fiskebrygga neste

Sistemann av de tre, Volker Geier fra Fiskeeksperten, fyller også bilen og ankommer Fiskebrygga halvannen time seinere.

Der står en stresset Jan Fredrik Bjerke Olsen, salgskonskulent fra Fiskeeksperten, og venter på å få sendt fisken videre.

— Over halvparten skal videre til dagligvarebutikkene, resten selger vi selv, sier Olsen og forklarer at all torsk som ikke er levende i år hentes på Båly på grunn av den gode kvaliteten.

Solgt 10 tonn

Like etter kommer fiskehandler Inger May Bakken løpende.

— Har fisken fra Båly kommet, roper hun. Minuttet senere er hun på vei med en kasse juletorsk til ventende kunder på Fiskebasaren.

— Vi har vært her siden firetida og holder sikkert på til ni-ti-tida, sier hun. Ute ved disken tar Fiskeekspertens eier og leder, Reidar Fredriksen, fatt i fisken og deler den i serveringsstykker.

— De siste ti dagene har vi solgt 10 tonn. Jeg skal ikke si at flere har torsk på julaften, men tror det har blitt mer fisk fordelt over hele jula.

Fra 70 til 200 kroner kiloen

Kiloprisen varierer etter størrelse på fisken og om den er levende eller ei.

— Levende fisk over 2 kilo kostern ca 200 kroner kiloen, mens nykutta sløyet fisk under 2 kilo koster 70-80 kroner kiloen, forteller Fredriksen.

Men ribbe på julaften...

På andre siden av disken står Magne Enggrav klar for å hente den forhåndsbestilte torsken.

— Den så helt fantastisk ut, sier Enggrav idet Bakken gir han fisken, ferdig renset, kuttet og vakuumpakket.

Juletorsken må imidlertid vente til 1. juledag. På julaften står nemlig ribbe på menyen.