— Nordsjøtorsken er så fin og fast i fisken, men så lever den jo på gourmetmat som reker, kreps og krabbe, sier en opplagt og alt annet enn morgengretten August Fjeldskår, eier og daglig leder av Nesefisk.
7 tonn juletorskKlokka har så vidt passert seks på morgenen lille julaften når Fjeldskår med følge er i full gang med å laste kassevis av juletorsk fra båt til bil i desembermørke og regn på Båly Havn i Spangereid.
I vinduet over kan du se alle bildene med hele prosessen, fra fisken er på båten til den selges over disk i Kristiansand.
— Vi dro ut til Egersundbanken på torsdag, men på grunn av storm fikk vi først ordentlige arbeidsforhold natt til mandag, sier skipper Jostein Vik på Nesejenta. 8 tonn fisk, derav 7 tonn juletorsk, er resultatet. Mesteparten på mellom 4 og 7 kilo.
- Det haster
På land står tre utålmodige menn og tripper og venter på at varebilene deres skal fylles med juletorsk.
— Nå haster det. I butikkene står de ansatte og venter med fiskekniven i hånda, sier Rene Paul fra Domstein Sjømat på Flekkerøy, som skal innom både Lyngdal og Kristiansand med fisk.
Transportfirmaet Lynbud er også på plass for å fylle en bil med juletorsk som skal til Oslo.
Fiskebrygga neste
Sistemann av de tre, Volker Geier fra Fiskeeksperten, fyller også bilen og ankommer Fiskebrygga halvannen time seinere.
Der står en stresset Jan Fredrik Bjerke Olsen, salgskonskulent fra Fiskeeksperten, og venter på å få sendt fisken videre.
— Over halvparten skal videre til dagligvarebutikkene, resten selger vi selv, sier Olsen og forklarer at all torsk som ikke er levende i år hentes på Båly på grunn av den gode kvaliteten.
Solgt 10 tonn
Like etter kommer fiskehandler Inger May Bakken løpende.
— Har fisken fra Båly kommet, roper hun. Minuttet senere er hun på vei med en kasse juletorsk til ventende kunder på Fiskebasaren.
— Vi har vært her siden firetida og holder sikkert på til ni-ti-tida, sier hun. Ute ved disken tar Fiskeekspertens eier og leder, Reidar Fredriksen, fatt i fisken og deler den i serveringsstykker.
— De siste ti dagene har vi solgt 10 tonn. Jeg skal ikke si at flere har torsk på julaften, men tror det har blitt mer fisk fordelt over hele jula.
Fra 70 til 200 kroner kiloen
Kiloprisen varierer etter størrelse på fisken og om den er levende eller ei.
— Levende fisk over 2 kilo kostern ca 200 kroner kiloen, mens nykutta sløyet fisk under 2 kilo koster 70-80 kroner kiloen, forteller Fredriksen.
Men ribbe på julaften...
På andre siden av disken står Magne Enggrav klar for å hente den forhåndsbestilte torsken.
— Den så helt fantastisk ut, sier Enggrav idet Bakken gir han fisken, ferdig renset, kuttet og vakuumpakket.
Juletorsken må imidlertid vente til 1. juledag. På julaften står nemlig ribbe på menyen.