Flaskene var pakket inn og gjemt i et hulrom i bilen. Den tiltalte 47-åringen hevder at han ikke visste at flaskene inneholdt amfetaminolje, men trodde det var GBL. Foto: TOLLVESENET

Litaueren ble stoppet av Tollvesenet da han kom i land med Superspeed 15. februar i år. I et hulrom i baksetet ble det funnet fem innpakkede flasker som inneholdt 4,9 liter amfetaminolje. Ferdig behandlet tilsvarer dette 20 kilo amfetamin.

— Jeg hadde ingen tanker om at det var narkotika. Jeg ble tilbudt 1000 euro (ca 8000 kroner) for å ta med meg noen flasker med GBL, forklarte litaueren i Kristiansand tingrett tirsdag.

Mannen hevdet at han skulle til Norge for å kreve inn gjeld fra en bekjent. Før turen fikk han et tilbud om å ta med seg det han trodde var GBL. I retten nektet han å fortelle hvem som ga ham oppdraget. Stoffet skulle han levere på Voss i Hordaland.

— Jeg vet hva han heter, men jeg har ikke lyst til å si det. Jeg frykter for mitt liv og min familie, sa 47-åringen.

Litauerens forsvarer, Christine Hamborgstrøm, sier til Fædrelandsvennen at mannens frykt er reell.

— I Litauen er det en knallhard indre justis, sier advokaten, som mener 47-åringen bare er en kurér som har blitt utnyttet av andre.

Aktor Beate Rullestad Jansen mener derimot at 47-åringen visste at han smuglet amfetamin, noe som straffes langt hardere enn smugling av GBL.

To dager er satt av til rettssaken, som avsluttes onsdag.