Styreleder Kjell Nordstokke bekrefter at det var - og er - ledelsesutfordringer i Sjømannskirken Foto: Bjørn Markussen

— Jeg er glad for denne uttalelsen, og mye i den har gjenkjennelse hos meg. Nå håper jeg redegjørelsen bidrar til at denne saken kan avsluttes, sier Audun Myhre, etter å ha lest uttalelsen Sjømannskirkens styre ga mandag.

— Det nye styret skriver at det forelå «reelle ledelsesutfordringer». Hva synes du om det?

— Ja, det kan også jeg bekrefte. Jeg vet ikke om det finnes mange organisasjoner på denne størrelsen som ikke har ledelsesutfordringer. Jeg leser styrets uttalelse slik at det forrige styret burde håndtert disse utfordringene på en ganske annen og bedre måte.

— Hvilke ledelsesutfordringer er det snakk om?

— Jeg har ikke lyst å kommentere noe som ikke fremkommer i uttalelsen fra styret, sier Audun Myhre.

Kritikkverdig

Styret skriver at «etter vår oppfatning eskalerte hendelsesforløpet på en måte som ikke ga Myhre rimelig mulighet for å imøtegå kritikken som kom fram i Headvisor-rapporten (ekstern rapport om samhandling og ledelse). Det er beklagelig at Myhre ikke fikk full adgang til rapporten, og til å drøfte alternative løsninger av de problemene som var beskrevet».

Videre bekrefter det nye styret at det var utfordringer i sin avslutning på denne måten:«Ut fra den informasjon nåværende Hovedstyre er gjort kjent med, forelå det reelle ledelsesutfordringer i organisasjonen. Dette styret deler ikke vurderingen til det tidligere styret når det gjelder valg av reaksjonsform og pådriv for å bringe generalsekretærens ansettelsesforhold til en rask avslutning, men tar den inngåtte avtalen til etterretning».

— Dere bekrefter at det var reelle ledelsesutfordringer i organisasjonen da Myhre måtte gå. Var utfordringene av en slik karakter at organisasjonen burde kunne ha levd med dem?

— Vi konstaterer at det daværende styret mente at utfordringene var kritisk alvorlige, men mener de kommuniserte og håndterte dette på en kritikkverdig måte som ikke ga Myhre mulighet til å finne løsninger, sier den nye styrelederen i Sjømannskirken, Kjell Nordstokke, som ikke vil gå inn på hva utfordringene handlet om.

— Men dette er utfordringer som ikke er borte, og som styre vil vi følge opp dette tett og godt, legger Nordstokke til.

Ingen revurdering

— Dere sier dere tar den tidligere inngåtte avtalen om Myhres fratreden til etterretning. Betyr det at beslutningen er tatt og at dere ikke vil revurdere den?

— Det har ikke vært i vårt mandat nå, så det har ikke vært til vurdering i dag.

— Hva har vært det vanskeligste å formulere?

— Ingen enkeltsetning, men å få helheten til å gi en opplevelse av nødvendig åpenhet uten at noe eller noen brettes ut på en respektløs måte - det har vært utfordrende, sier Kjell Nordstokke, og legger til:

— Vi har gjort så godt vi har kunnet, slik at også han skal kjenne seg igjen og ivaretatt på en ordentlig måte.

- Det spisset seg til

Et drøyt halvår før Sjømannskirkens styre kastet Audun Myhre, var de godt fornøyd.

Fædrelandsvennen er kjent med at det forrige styret evaluerte sitt eget arbeid i juni-2013. — Har denne evalueringen vært med i det saksgrunnlaget dere har gjennomgått knyttet til Audun Myhres avgang? - Nei, jeg kjenner ikke til det, sier Kjell Nordstokke.

Den gangen skulle styremedlemmene - på en skala fra null til seks - gi uttrykk for om en serie utsagn var dekkende for deres opplevelse. Utsagnet «generalsekretærens rolle i styremøtene er slik jeg ønsker det,» fikk et snitt på 5,36. — Hva endret Myhres forhold til styret de siste ni månedene?

— Jeg vil anta at det spisset seg til de siste månedene. Det fremgår jo egentlig av det faktum at styret allerede i januar ba om en ekstern konsulentrapport om denne relasjonen, sier Nordstokke.