Det kan være mange gjester på besøk hos Ragnvald og Linn Zwilgmeyer. Denne sommeren har de utvidet kaféløsningen sin og hatt besøk av over 80 gjester på en gang. Foto: Sondre Steen Holvik
Nova Svanvik (7) elsker pølsene som Ragnvald lager. Det er faktisk livretten hennes. Foto: Sondre Steen Holvik
– Pølsene kokes og vakumpakkes, da kan de lagres en stund før jeg griller dem, forklarer Ragnvald Zwilgmeyer. Foto: Sondre Steen Holvik
Salamien er omtrent 90 prosent grov, og kuttes i tynne skiver av Ragnvald Zwilgmeyer. Så serveres den med deilig tilbehør på en spekemattallerken. Foto: Sondre Steen Holvik
En porsjon med spekemat er servert! Foto: Sondre Steen Holvik
– Vær så god, en nygrillet bratwurst, sier Ragnvald Zwilgmeyer mens han serverer en pølse i brød til Einar Øian. Foto: Sondre Steen Holvik
Helen Klerck Nilssen og Øystein Klerck Nilssen elsker å vise fram Sandøya til kjente og kjære. Selv har de hytte i området og er lokale gjester på kafeen. Her sitter de sammen med Elizabeth Hallog Ragnhild Haug. Foto: Sondre Steen Holvik
Når det regner, trekker mange inn i huset, men det stopper ikke grillmesteren Ragnvald Zwilgmeyer. Hos han serveres maten grillet, uansett vær. Foto: Sondre Steen Holvik
Johan Spilleth, Anne Christie, Einar Øian Jesper Foshaugen og Stein Isak Findal koser seg på Sandøya. Her hopper de tau etter en god porsjon med hjemmelagt mat. Foto: Sondre Steen Holvik
I år har Ragnvald åpnet pølsemakeri på Sandøya. Det går så det suser. Foto: Sondre Steen Holvik
Katten til Linn og Ragnvald Zwilgmeyer har fått et helt spesielt navn. Den kommer til deg når du roper "PØLSE!" – Den måtte jo bare hete det, ler Ragnvald Zwilgmeyer. Foto: Sondre Steen Holvik

— Endelig selger vi pølser, lys og pølser, ler hun.

Og legger til:

— En artig kombinasjon, ikke sant?

På et år

Hele denne måneden har kafeen båret navnet Hos Linn og Ragnvald , og det er ikke den eneste endringen på stedet.

Med støtte fra Innovasjon Norge og fra det Regionale Næringsfondet, samt mye god planlegging og stå på-vilje, har paret satset stort.

LES OGSÅ:

Nova Svanvik (7) elsker pølsene som Ragnvald lager. Det er faktisk livretten hennes. Foto: Sondre Steen Holvik

På et år har de bygd opp et skikkelig kjøkken, nytt tilbygg til lysstøperiet og kafeen og helt nye selskapslokaler.— Hva disse har fått til, på så kort tid, inspirerer meg til å starte med noe slikt selv, sier venneparets kompis, Laban Eliasson som er på besøk fra Göteborg.

Med seg har han datteren Nova Svanvik (7), og hun har vært heldig.

- Hva er det der?

— Det er «korv» som Ragnvald har laget, sier Nova.

- Er den god?

— Best, svarer hun raskt.

Jeg får jo nesten litt vondt i armen av all den kverningen.

Slik ser det ut når du bestiller pølser hos Linn og Linn Zwilgmeyer. Foto: Sondre Steen Holvik

Norsk tradisjonsmatRagnvald er overrasket. Han hadde ikke trodd at ideen deres skulle bli så godt mottatt.

— Jeg får jo nesten litt vondt i armen av all den kverningen, sier han ironisk.

Kokken er opptatt av norsk tradisjonsmat, og alle pølsene er laget på eget kjøkken, med kjøtt fra Størdal Gård i Lillesand.

— Neste år skal jeg ha egne sauer i hagen, forklarer han.

Jobber i Nordsjøen

Til vanlig lager Ragnvald mat på en oljebåt, der han jobber to uker i strekk før han reiser hjem i fire uker.

— Jeg kan produsere mye til kafeen mens jeg er hjemme, sier Ragnvald optimistisk.

Vi bare må ta med alle sommergjestene våre hit.

Han vil fortsette å kombinere de to jobbene i framtiden, og har ingen planer om å gå lei av sin store hobby og favorittrett.

— Jeg kan spise pølser hver dag, ler han som alltid har hatt eget pølsekort på bensinstasjon.

Johan Spilleth, Anne Christie, Einar Øian Jesper Foshaugen og Stein Isak Findal koser seg på Sandøya. Her hopper de tau etter en god porsjon med hjemmelagt mat. Foto: Sondre Steen Holvik

Mange valgFå gjester klager på menyen: Lammepølser, snakspølser med ølsmak, salami og bratwurst.

— De vanlige grillpølsene smaker fortsatt godt de, men jeg har blitt litt kresen da, forklarer kokken.

Helen Klerck Nilssen og Øystein Klerck Nilssen elsker å vise fram Sandøya til kjente og kjære. Selv har de hytte i området og er lokale gjester på kafeen. Her sitter de sammen med Elizabeth Hallog Ragnhild Haug. Foto: Sondre Steen Holvik

Når utvalget er bredt kan vanene fort bli veldig gode.— Det kan jeg skylde på meg selv for, legger Ragnvald til.

Men for de som ikke lager 3200 pølser i måneden eller spiser pølser hver dag, er besøket på Sandøya svært så spennende. Det bekrefter Øystein og Helene Klerck Nilssen fra en hytte i nærheten:

— Vi bare må ta med alle sommergjestene våre hit.

80 personer møtte opp da Jonas Ghar Støre og Risørs ordfører, Per Kristian Lunde, besøkte Ragnvald og Linn på mandag. Der snakket de om gründervirksomhet i små lokalsamfunn. Foto: Marie Søraker