Lørdag er han hedersgjest når Sommerløpet arrangeres for tredje gang.

— Finn har spurt et par år nå om jeg kunne komme ned, og i år passet det fint. Jeg har sett at dette løpet har utviklet seg positivt, så jeg gleder meg til å bidra, sier Waitz til Fædrelandsvennen.

Jack Waitz, som gjennom et langt liv har bidratt mye til arrangement som Oslo Maraton og Grethe Waitz-løpet, kommer til Kristiansand for å inspirere løperne, og å lære bort et eller annet til Finn Kollstad og resten av arrangørene.

- Hun var veldig interessert

Waitz var selv en habil maratonløper, og han har blant annet løpt maraton på den sterke tiden 2.36.08, og var også lenge trener for Norges løpedronning Grete Waitz.

Nå skal han bidra til Sommerløpet med sin erfaring og kompetanse. Han tror den tidligere løpedronningen ville omfavnet Sommerløpet.— Hun var jo veldig interessert i den type løp og fikk øynene opp for gateløp etter en lang karriere på bane. Jeg er sikker på at hun hadde satt stor pris på at så mange jenter løper, noe som var langt fra en selvfølge da Grete deltok, sier Jack Waitz.

Han forteller at Grete Waitz deltok så langt tilbake i tid at kvinner ikke hadde lengre løpsdistanser enn 1 500 meter. Nå forteller han om kraftig jenteboom, blant annet i Oslo Maraton hvor halvparten av deltakerne er kvinner.

Trendy å løpe

— Det er helt klart blitt en trend å løpe. Det ser ut som kvinnene har funnet ut at løping er en fin aktivitet. Vi ser også at de blir yngre og yngre, og det er jo fint i et helseperspektiv også, sier Waitz.

Han er imponert over den posisjonen Sommerløpet har fått i Kristiansand og på Sørlandet, og få vet bedre hva som skal til for at et løp blir en suksess og en folkefest.

foto
Jack Waitz (t.v.), sammen med Finn Kollstad, Bjørn Tore Taranger og Ole Kristian Heggheim, var fredag ute og markerte løypa for årets Sommerløp. Foto: Kjartan Bjelland

— Det må være en viss ramme rundt det. Det er ikke bare å slenge opp et banner for start og mål og tro at det holder. Det skal være en festlig ramme rundt det hele, slik at man synes det er gøy og gir mersmak. Dette er også et mål for mange, noe som er viktig for mosjonister, slik at man har noe å trene mot, sier Waitz, som mandag reiser til EM i friidrett i Zürich, hvor han skal jobbe som ekspertkommentator for NRK.

45 prosent kvinner

Løpsleder Finn Kollstad i Sommerløpet kan fortelle om et rekordhøyt antall deltakere, både totalt og hva gjelder kvinneandel. 45 prosent av deltakerne i år er kvinner, mot 41 prosent i fjor.

— Det viser at det er likestilling i løping, noe som ikke var tilfelle før. Det er tydelig at løping er blitt en trend blant kvinner, det ser vi også i løpeklubben, sier han.

Den spreke løpslederen var fredag ettermiddag ute i løypa sammen med blant andre Jack Waitz, og Kollstad er glad for at den rutinerte løpetreneren har tatt turen.

— Jack blir med oss i forberedelsene til løpet og skal også ønske velkommen før det hele starter. Han er med slik at vi kan nyte godt av erfaringene hans, samt at han kan inspirere deltakerne, sier Kollstad dagen før dagen.