— Vi får stadig tips om at tiggere selger narkotika, og pågriper fra tid til annen noen av dem for dette. Det er ikke tvil om at jo flere tiggere det er i byen, jo flere er det som selger narkotika, sier Hans Jørgen Beckmann, som er leder av uro- og narkavsnittet ved Kristiansand politistasjon.

Dag Vige (V) advarer mot å stemple tiggere som gruppe som narkotikaselgere. Foto: Sondre Steen Holvik

Dag Vige (V) reagerer når grupper blir generalisert. — Når det er sagt, så mener jeg at narkotika er søppel for byen vår. Men la oss ikke knytte dette opp mot hele grupper, sier Vige.

Beckmann understreker imidlertid at selv om det foregår narkotikasalg blant tiggere, så er det viktig å ikke skjære alle over en kam.

Tabletter i omløp

En del tabletter som politiet i Kristiansand beslaglegger fra narkomane er produsert i Romania. Ifølge Kripos har det i Norge aldri vært beslaglagt så mange benzodiazepin-tabletter (i kategorien Rivotril, Xanax og Diazepam) som første halvår 2014. — Vi har ikke hatt narkoaksjoner rettet spesielt mot tiggerne, men har tatt enkeltpersoner og har indikasjoner på at flere selger. I mai i år ble en 49 år gammel rumensk tigger dømt til fire måneders fengsel og utvist fra landet, etter å ha drevet narkotikasalg på rutebilstasjonen i Kristiansand, sier Beckmann.

49-åringen som hadde vært registrert som tigger i Kristiansand siden 24. mai 2011, ble året etter dømt til 15 dagers fengsel for besittelse av narkotika.

Stor fortjeneste

Leder i Etterretningsseksjonen til Kripos, Gordon Petterson, opplyser til Aftenposten at tablettene som politiet beslaglegger i all hovedsak er produsert legalt for det østeuropeiske markedet, og smuglet inn i Norge.

I Oslo er det ifølge kilder Aftenposten ha vært i kontakt med, nå mindre å tjene på magasinsalg. Det er årsaken til at flere tiggere skal ha begynt å selge narkotika. Et brett med tabletter selges på gata i Norge for 200 kroner, mens disse kan kjøpes illegalt i Romania for 5 kroner.

Petterson opplyser at beslagene som Kripos har gjort, utelukkende består av originale legemidler fra kjente internasjonale legemiddelfabrikanter. Det er uklart hvordan de narkotiske medikamentene er kommet på avveier.

- Blir utnyttet

Leif Rasmussen leder en gruppe frivillige i Kristiansand som arbeider for at tiggerne i byen skal tilbys jobb og yrkesopplæring. Han mener fristelsen for å begå kriminelle handlinger er større blant de som har lite fra før. Han sier det alltid er kriminelle som vil prøve å utnytte de svakeste i samfunnet til å begå lovbrudd som salg av narkotika.

— Jeg mener ellers at samfunnet må slutte å se på tiggerne som en gruppe. Det dreier seg om enkeltindivider som fortjener å bli vurderte og behandlet som enkeltindivider, sier han.

Feltsersjant Kari Klingsheim i Frelsesarmeen er glad for at politiet tar de som selger, og at det skremmer andre fra å gjøre det samme. Hun synes det er trist at noen få som lar seg friste til å selge tabletter ødelegge for alle de andre.