Emma Wang og Curt Inge Eriksen hadde bryllup i september i fjor. Giftemålet viste seg siden å ikke være formelt i orden fordi det manglet en attest fra Kina som nå er kommet. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — At jeg er veldig fortvilet er ingen overdrivelse. Jeg vet jo ingenting om min framtid, sier Wang som har fått beskjed om å forlate landet i løpet av mars.

Hennes historie ble først omtalt av lokalavisa Lindesnes.

Saken er særdeles spesiell fordi hun og mandalitten Curt Inge Eriksen hadde bryllup i Familiekirken i Mandal i september i fjor.

Jeg vet jo ingenting om min framtid

Det viste seg likevel siden at formalitetene ikke var i orden for å inngå ekteskap. Hun manglet nemlig et dokument fra Kina som viser at hun ikke er gift fra før. En slik attest må en som har sin opprinnelse fra utlandet ha for å kunne gift seg i Norge.

Det ble avholdt et fullverdig bryllup med seremoni, gjester og selskap. Wang trodde hun var gift.

Var ikke godkjent

Stor var derfor overraskelsen da det kom et brev fra skatteetaten ei uke etterpå om at giftemålet ikke var godkjent fordi attesten fra Kina manglet.

Emma Wang og Curt Inge Eriksen hadde bryllup i september i fjor. Giftemålet viste seg siden å ikke være formelt i orden fordi det manglet en attest fra Kina som nå er kommet. Foto: Jarle R. Martinsen

— Så vi kastet oss rundt, kontaktet min familie i Kina som begynte arbeidet med å skaffe de nødvendige dokumentene. Men slikt tar tid i Kina, forteller 29-åringen. Hun hadde fram til juli i fjor studentvisum som hadde vart et år. Da søkte hun og Curt Inge om opphold for henne gjennom såkalt familieinnvandring.

Omkom i ulykke

Denne søknaden var fortsatt under behandling hos UDI da han omkom i en bilulykke i Mandal på julaften.

Nå har avgjørelsen kommet: UDI mener hun ikke har nok tilknytning til landet, fordi hun altså ikke var formelt gift.

«Videre har vi sett hen til den utfordrende situasjonen som søker har kommet i som følge av forlovedens død. Dette er likevel ikke tilstrekkelig for å kunne gi en tillatelse. Søkerens tilknytning til Norge var i hovedsak knyttet til forloveden, og når han har avgått med døden har ikke lenger søkeren en slik tilknytning til riket» , står det i avslaget fra UDI.

Føler tilknytning

Wang har tre jobber: Som engelsklærervikar på voksenopplæringen, som frilanstolk og i hjemmesykepleien i Mandal kommune. Hun har et tett forhold til Curt Inge Eriksens familie og hun snakker norsk perfekt. Hun føler absolutt en sterk tilknyting til Norge.

Emma Wang (29) bor fortsatt i huset hun og forloveden Curt Inge Eriksen bodde i før han døde. Nå vil myndighetene ha henne ut av landet fordi de mener hun ikke tilknytning nok til landet. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg er jo midt i sorgen over å ha mistet mannen min, så dette har vært hardt å takle, sier 29-åringen. Hun ønsker altså å bli og studere videre for å bli lærer.

Må søke

Nå er attesten fra Kina kommet som viser at hun ikke var gift fra før. Nå må hun søke fylkesmannen om å godkjenne ekteskapet i etterkant av seremonien i september. Hun har kontaktet advokat som vil hjelpe henne med dette.

Følg FVN Mandal på Facebook

Hun har også vært i kontakt med institusjonen Juridisk rådgiving for kvinner. I brevet derfra heter det hva en søknad til fylkesmannen bør inneholde, som bevis på at vielsesseremonien fant sted, en forklaring på hvorfor attesten fra Kina manglet og en forlovererklæring.

- Nå må jeg bare vente. Det viktige akkurat nå er at jeg får bli mens fylkesmannen og UDI ser på min sak, sier Emma Wang.

- Sterke menneskelige hensyn

Advokat Per T. Sneve er Emma Wangs advokat. Fædrelandsvennen får ikke tak i ham tirsdag kveld, men han har nå påklaget utkastelsesvedtaket. Han mener saken har sterke menneskelige hensyn, blant annet fordi hun trodde hun ble gift.

«Alle ytre formalia ble overholdt. Dette fremsto for Wang som en helt ordinær vielse, og både hun og gjestene trodde at hun derved lovlig var gift med Curt Inge Eriksen», heter det blant annet i klagen fra Sneve.

Han har nå bedt om at hun får bli i Norge mens saken hennes behandles av ulike myndighetsinstanser.

Presserådgiver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i UDI skriver i en e-post at de ikke kan kommentere enkeltsaker.