LILLESAND: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har innkalt til pressekonferanse ved Ikea, og man trenger ikke være synsk for å skjønne at han nå har bestemt seg for om det kan bygges et 10.000 kvadratmeter stort outletsenter på nabotomten — eller ikke.

— Jeg vet ikke hvilket budskap han kommer med, bedyrer Lillesands ordfører Arne Thomassen (H).

Knallhard strid

Sanner skal delta i NRKs «Debatten» om kommunereformen på Kilden i kveld, men benytter samtidig anledningen til å innkalle pressen for å slippe en nyhet ved Ikea kl 18.30. Det betyr at en knallhard strid mellom ulike byer og partier kan være avgjort.

Kommunalminister Jan Tore Sanner avgjør hva som blir outletsenterets skjebne. Foto: Erling S. Hægeland

Fylkesutvalget i Aust-Agder sa i fjor høst ja til Ikeas planer om å bygge et outletsenter på 10.000 kvadratmeter på nabotomten. Konseptet er å skape et kjøpesenter der opp til 50 ulike forretninger selge fjorårets merkeklær. Tomten ligger i Lillesand kommune, og politikerne i Lillesand ønsker utbygging, mens det har kommet sterke protester fra både Kristiansand, Grimstad og Arendal som blant annet frykter utarming av sentrumshandelen i byene.

Økte klimautslipp

I tillegg kreves det dispensasjon fra reglene for Sørlandsparken øst som slår fast at det kun skal være storhandel på området, og at hver forretning skal ha en minimumsstørrelse på 3000 kvadratmeter.

I november i fjor besluttet Fylkesmannen i Aust-Agder (som nå er Fylkesmannen i Aust-Agder og Vest-Agder) å påklage avgjørelsen og sendte saken til kommunalminister Jan Tore Sanners bord. I tillegg til frykt for svekking av andre handelssentre, og brudd på regler for forretningstørrelse, mener Fylkesmannen at et slikt senter også vil føre til mer privatbilisme og dermed økte klimautslipp.

Hva Jan Tore Sanner mener om saken blir klart i kveld.