– Det er en negativ trend som har forsterket seg ytterligere. Taliban har styrket seg, de sivile tapene har økt og den økonomiske situasjon har forverret seg, sier Strand, som har forsket på Afghanistan i mange år til Aftenposten.

Strand tror samtidig at rapporten er mer nyansert enn det som er kommet fram i Fædrelandsvennens artikkel søndag, der utvalget kommer med sterk kritikk av den norske innsatsen.

– Norge har bidratt en del i samfunnsutviklingen. Vi kommer ikke unna at Afghanistan i dag er veldig forskjellig fra i 2001. Det var i 2001 USA startet sin operasjon «Enduring Freedom» i Afghanistan. I perioden 2001–2014 har 9000 norske militære tjenestegjort i landet. Ti norske soldater har mistet livet, og mange er blitt alvorlig skadet.

Utdanning og helse

– Hvordan er Afghanistan annerledes i dag?

– Landet er annerledes når det gjelder utdanning, altså hvor mange som har mulighet til utdanning. Antallet har økt fra én million til 8,5 millioner, inkludert mange jenter. Det er annerledes når det gjelder helsetilbudet, som er blitt mye bedre og som på sikt gjør noe med barnedødeligheten og mødrenes helse.

I tillegg peker Strand på at landsbyprosjektene, som er vanskelig å måle på kort sikt, men som har gjort livet bedre for en stor del på landsbygda.

– Bildet er mer nyansert, men jeg regner med at det i større grad kommer fram i rapporten. Det vi har sett nå er bare overskriftene.

Ingen klar strategi

Norske myndigheter manglet en klart formulert strategi da de bestemte seg for å sende soldater til Afghanistan, påpekte forsker Torgeir Wåde Westrum ved Forsvarets høgskole i 2014. – Et moralsk og etisk problem, sa Westrumtil NRketter at han skrev rapporten «Strategisk tenkning? Norsk maktbruk i Afghanistan».

Westrum gjennomgikk i rapporten politikernes argumenter for å delta i den internasjonale ISAF-styrken i Afghanistan.

«Forekomsten av klare og fullstendige strategier er lav», slo han fast i rapporten.

Han viste til at det manglet konkrete mål og metoder.

«Dette kan skyldes en regelrett mangel på helhetlig strategi», skrev han i rapporten.