Boka består av 17 artikler fordelt på 200 sider. Foto: Lars Hollerud
I det hvite huset på Søgne gamle prestegård, der Bjørnstjerne Bjørnson blant annet skrev Faderen, er Søgne historielags jubileumsbok samlet og redigert. Foto: Lars Hollerud

— Dette ble mer spesielt enn noen kunne forestille seg, sier Torvald Hellum, som på vegne av redaksjonskomiteen fullførte jobben som nesten var ferdig.

Innledningsvis i den innbundne boka, der 17 forfattere bidrar, skriver redaktør Jan-Erik Hallandvik at boka er et uttrykt ønske om å ta vare på historien.

Avslutningsvis kan vi lese minneord om Hallandvik.

— Det siste han gjorde før han dro til hytta i Bygland i begynnelsen av september, var å levere manus til trykkeriet. 9. september ble han funnet omkommet i Vestre Krokvann nær hytta. Familien tror han fikk et illebefinnende, sier Hellum.

Sjokkerte over hendelsen og tapet av sin gode venn, bestemte styret og redaksjonskomiteen at boka skulle fullføres.

Torsdag kveld ble utgivelsen midtpunkt under en bygdefest i regi av historielaget.

Personlig

— Boka tilegnes Jan-Erik, sier Gerd Lillian Olsen, fungerende styreleder i historielaget.

Hun snakker om en bok på 200 sider med 17 artikler som foreløpig er trykket i 600 eksemplarer.

Og hun lar oss forstå at tittelen - Jubileum Årbok 2014 - henspeiler på flere forhold.

Boka består av 17 artikler fordelt på 200 sider. Foto: Lars Hollerud

For eksempel så er det 200 år siden Grunnlovens tilblivelse på Eidsvoll, der Syvert Amundsen Eeg var utsending fra Søgne.

100-årsmarkeringen av Søgne bygdemuseum er ført i pennen av lokalhistorikeren Sturla Ertzeid, det ene av æresmedlemmene som nå er borte. Bidraget er kåseriet som var hans siste i regi av historielaget.

Det andre æresmedlemmet var for øvrig Laurits Repstad,

Krig og makrell

I år er det 70 år siden invasjonen av Normandie, der Jalmar Olsen Hallandvik fra Søgne deltok i Bataljon 99. Boka har også kapitler om funnet av forhistoriske Sol i Hummervikholmen, barking av garn og Vilhelm Krags lokale tilknytning.

Terje Nuland tar for seg det geografiske Søgne.

Jan Helge Fladmark skriver om drivgarnfiske etter makrell, og Astrid Solberg tar for seg gamle og noe nyere dialektord på Try.

Øvrige kapitler omhandler hva som skjedde i Søgne for hundre år siden, opplevelser under oppvekst i bygda, en fyrvoktersønns beretning og eksempel på familiehistorie, formidlet av Ingrid Juell Moe.

I det hvite huset på Søgne gamle prestegård, der Bjørnstjerne Bjørnson blant annet skrev Faderen, er Søgne historielags jubileumsbok samlet og redigert. Foto: Lars Hollerud

Vil du vite noe om privatarkiver fra Søgne, ha tips om bruk og bevaring av gamle hus og gjennomgang av lokalhistoriske bilder, så gis også dette i jubileumsboka 2014, som formelt sett er en årbok.

På spørsmål om det kan bli utfordrende å lage et tilsvarende leseverdig bokverk i 2015, svarer Torvald Hellum:

— Halve boka er allerede planlagt.