Christian Birkeland jobber i dag som rørleggerlærling og bor på Øvrebø hos mor og far. Foto: Kjartan Bjelland
Nyttårsbarn4.JPG
nyttårsbarn00001.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg har alltid vært eldst i klassen, og det har vært himla greit. Du blir høy av de fordelene, eldstemann bestemmer. Jeg har nok fått viljen min en del ganger på grunn av det, sier Christian Birkeland (19).

Da han ble født var han først ute med det meste. Først født i Norge i 1996, den førstefødte til sine foreldre og det første barnebarn på begge sider. Hastverk hadde han. Ti dager før termin kom han, oppildnet av rakettsmell og jubalong. Klokka var 00.04. Men det var den gang.

Kallenavn

— Jeg er sjelden først ute nå lenger, det må jeg innrømme. Ting tar egentlig bare lenger og lenger tid. Foreldrene mine sier at den eneste gangen jeg var rask, var da jeg ble født. Jeg er ofte den siste som kommer når kameratgjengen møtes, sier den vordende 20-åringen og ler.

Nyttårsbarn4.JPG

Som eldstemann begynte han i samme klasse med resten av 96-erne.— «Nyttårsbarnet» var lenge et slags kallenavn. Jeg har alltid hatt fordelen med å være eldst. Jeg fikk mopedlappen først, billappen først og jeg kunne kjøpe alkohol først. Kameratene mine har vært litt misunnelige på det, av og til tuller vi med det gamle kallenavnet.

Venter med bursdagsfeiring

- Hva er ditt forhold til nyttårsaften, med bursdag og nyttår i ett?

— Jeg synes nyttårsaften er helt fantastisk, med vinter og fyrverkeri. Men jeg venter alltid med å feire bursdagen min til litt uti januar. Da blir det to feiringer fremfor én. Foreldrene mine lurte meg litt da jeg var yngre. De sa at hele Norge feiret bursdagen min, så i mange år trodde jeg at alle sendte opp raketter for å feire meg, sier han og ler.

— I år skal jeg feire nyttår sammen med kamerater på Hovden. Det gleder jeg meg til, vi skal hygge oss, fortsetter Birkeland.

Yngst i kjæresteforholdet

- Hvordan skal 20-årsdagen markeres?

— Jeg har ikke tenkt så mye på det ennå, men jeg skal innom de utestedene i Kristiansand som man må være 20 for å komme inn på, i hvert fall. Kjæresten min er ett år eldre enn meg. På det punktet er det noe herk alltid å være den minste, som ikke kommer inn, sier han.

- Har du et nyttårsforsett?

— Jeg har brent meg på det tidligere. Det er litt oppskrytt det med de forsettene, synes jeg. Mitt mål er egentlig bare å smile mer og være glad. På den måten kan jeg påvirke alle rundt meg til å være i godt humør. I tillegg skal jeg fullføre mitt siste år som rørleggerlærling. Og så vil jeg reise mer. Det er gøy å se litt av verden, sier nyttårsbarnet fra 1996.