— Jeg hører av og til uttalelser som «vi vil gjerne ansette menn, men ikke for enhver pris». Hva er for enhver pris? Skal vi bare ha kvinnelige ansatte for enhver pris, spør Solveig Vollan Larsen.

Hun er leder for Hokus Pokus-barnehagene i Kristiansand og Grimstad. Vollan Larsen sier barnehager historisk sett har vært kvinnedominerte arbeidsplasser. Ifølge Vollan Larsen har barnehagene hennes vært opptatt av å få en så god kjønnsbalanse som mulig.

Faksimile: Fædrelandsvennen 11. februar.

— Alt som er ulikt oss selv, utfordrer oss. Det er en form for «snill pike»-kultur i mange barnehager og den kan menn utfordre. Jeg skjønner at kommunale barnehager har en litt annen rekrutteringssituasjon enn oss. De må forholde seg til hvem som står i kommunens stillingsbank når de rekrutterer. Vi kan ansette helt fritt. Likevel handler nok dette litt om at en må brenne for å få flere menn inn i barnehagene, sier Vollan Larsen.

Viktig med praksisplass

Barnehagelederen sier menn som utdanner seg til barnehagelærere fort kan bli møtt av det hun kaller «praksissjokket». De kommer til arbeidsplasser som er kvinnedominerte. Det har tidligere vært en utfordring at mange menn hopper av barnehagestudiet underveis.

— Med så tung kvinneandel er det nok enkelte menn som sliter med å finne sin måte å gjøre jobben på i en barnehage. Derfor er det viktig at menn som utdanner seg til barnehagelærere, kommer til praksisplasser hvor de møter menn. Der har både UiA og barnehagene blitt flinkere, sier barnehagelederen.

Solveig Vollan Larsen mener private barnehager står friere til å ansette menn enn de offentlige. Foto: Heida Gudmunnsdottir

Rekrutterer ufaglærteHokus Pokus har ikke hatt færre enn 30 prosent menn i staben siden 2004. Akkurat nå er prosentandelen 35. Når man regner både private og offentlige i Kristiansand sammen, er tilsvarende tall under ti prosent.

— Hvis du skal rekruttere menn til jobb i barnehage, må du være en skikkelig stayer. Vi har tatt inn unge menn uten utdannelse som har lyst til å jobbe i barnehage. Flere av dem velger å utdanne seg til barnehagelærere eller ta fagbrev. Det nyter vi godt av etterpå. I noen tilfeller må vi likevel ut og finne nye folk. Det er en skikkelig jobb å holde mannsprosenten oppe. Det er rett og slett hardt arbeid, sier Vollan Larsen.

Hun er overbevist om at barna har godt av å oppleve både menn og kvinner som rollemodeller i oppveksten. Hun synes barna frarøves noe hvis bare det ene kjønnet preger utviklingen deres i barneårene.

— Det blir veldig snevert. Jeg så forleden dag at kronprinsesse Mette Marit støtter realfagsjentene. Jeg lurer på om vi ikke bør utfordre kronprins Haakon til å støtte pedagogikkguttene. Yrket har ikke den statusen det burde ha. Velfungerende barn og ungdom er den viktigste investeringen vi gjør for fremtiden, sier Vollan Larsen.

Skryter av de private

Morten Halvorsen leder barnehageutdanningen ved UiA. Foto: Frank Mersland

— Vi har aldri hatt så mange menn på barnehagelærerstudiet som nå, sier Morten Halvorsen.Han er ansvarlig for barnehageutdanningen ved UiA. I løpet av de neste tre årene skal 75 mannlige barnehagelærere uteksamineres fra universitetet. Ved UiA er hver femte søker til barnehagelærerutdanningen en mann.

— Sammen med barnehageutdanningen i Trondheim, har UiA den høyeste andelen menn i landet. Det skjer positive ting innenfor denne utdannelsen nå. Det gjelder å være våken i timen og se på de mulighetene som byr seg, sier Halvorsen.

LES OGSÅ:

Forrige uke sa oppvekstdirektør i Kristiansand kommune at det var vanskelig å få fatt i mannlige barnehagelærere. De kommunale barnehagene er dårligst til å rekruttere menn. Her manneandelen nede i seks prosent.

— Da jeg leste det, tenkte jeg at det beste svaret er å se på tallene. Vi har ikke noe behov for å krangle med Kristiansand kommune om årsaken til at det er så få menn i kommunens barnehager. Vi trenger å ha en åpen dialog om dette, sier Halvorsen.

Min hypotese er at flere av de private barnehagene er på offensiven når det gjelder å få fatt i mannlige ansatte.

Skal i dialog med kommunen

Han viser til at enkelte private barnehager har opp i mot 40 prosent mannlige ansatte.

— Hva er det de private barnehagene gjør for å få fatt i mannlige lærere? Jeg tror de rett og slett de har bestemt seg for at det skal de ha. Min hypotese er at flere av de private barnehagene er på offensiven når det gjelder å få fatt i mannlige ansatte.

På slutten av 1990-tallet deltok Halvorsen i en nasjonal gruppe som skulle lage en handlingsplan for å få flere menn til å utdanne seg som barnehagelærere. Handlingsplanen var et av grunnlagene som førte til at Barne- og familiedepartementet i 2004 utallet at 20 prosent av barnehageansatte skulle være menn innen det var gått tre år. Det er fortsatt et stykke igjen til målsetningen er oppnådd.

— Vi skal ha et dialogmøte med Kristiansand kommune denne måneden. Det vil være en god anledning til å ta opp denne tematikken, sier Halvorsen.