Sundby ledet den berømte 50-kilometeren i Holmenkollen nesten samtlige meter av manndomsprøven. 31-åringen hadde ikke lyst å la konkurrentene sette tempoet. Nordmannen har aldri tidligere vunnet et individuelt renn i Holmenkollen. Han har vært på pallen i femmila i de siste fem utgavene.

— Endelig, endelig klarte jeg å vinne dette løpet. Jeg er så glad. Dette er min hjemmebane, sa Sundby til FIS etter seieren.

Oslo-gutten hadde bestemt seg fra start og kjørte knallhardt fra første stavtak. Det skapte problemer for de fleste tidlig i løpet. Allerede etter elleve kilometer var det kun åtte løpere i tetgruppen - og den ble stadig mindre.

— Jeg håpte bare at de andre ikke likte farten. Jeg ville sjokkere dem og prøvde å gå fra start. Det var vanskelig å være i tet fra start, men det gikk, sa Sundby.

Ved 15 kilometer hang kun Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth og Maksim Vylegzjanin på verdenscuplederen. Kvartetten holdt følge lenge, men etter 35 kilometer var det kun Dyrhaug som fulgte da Sundby på nytt skrudde opp tempoet. (©NTB)