— Departementet innrømmet at det ikke hadde oversikt over bakgrunnen til alle asylsøkerne som ble sendt tilbake til Russland. Det skaper ikke tillit til praksisen som utøves. Vi kommer til å sette en fot i bakken. KrF vil kreve at det skal gjennomføres en individuell behandling av asylsøknadene, sier Grøvan.

Samarbeid under lupen

Det er ganske nøyaktig ett år siden Grøvan og KrF presset justisminister Anders Anundsen angående regjeringens behandling av mindreårige asylsøkere. Den gangen endte det opp med at en rekke utvisninger ble omgjort.

— Hva har regjeringens asylpolitikk å si for samarbeidet mellom KrF og den sittende regjeringen?

— Det er for tidlig å si. Vi må komme tilbake til det når vi har et litt tydeligere bilde, men jeg minner om at 80 prosent av de mindreårige asylsøkerne som fikk behandlet saken sin på nytt fikk innvilget opphold, sier Grøvan.

Grunnleggende rettigheter

Grøvan og KrF kommer til å stå beinhardt på at alle som søker asyl i Norge skal få saken sin prøvd av norske myndigheter.

Den sittende regjeringen med Sylvi Listhaug i spissen preget nyhetsbildet de siste dagene i 2015. Nå får hun kritikk av KrF for språket hun bruker i asyldebatten. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

— Når vi ser at flyktninger sendes tilbake til Russland i hopetall, er det helt klart at grunnleggende menneskerettigheter ikke er oppfylt. FNs høykommissær for flyktninger følger utviklingen nøye. Asylsøkere har krav på at saken deres blir prøvd. Da nytter det ikke å returnere dem over grensen i flokk, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF) som er medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Problematisk retorikk

Denne helga arrangerte KrF sitt landsstyremøte på Gardermoen. Kjell Ingolf Ropstad, som er partiets stortingsrepresentant fra Aust-Agder, har lite til overs for Sylvi Listhaugs retorikk i asylspørsmål.

— Jeg merker meg at retorikken til Listhaug skaper utfordringer i forhold til samhold og integrering. Den høyner konfliktnivået, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Ropstad mener måten Listhaug snakker på bidrar til å skape frykt og mener det er problematisk med hensyn til å få til en best mulig integrering.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder KrF sier regjeringas asylpolitikk gjør at KrF søker seg mot et tydeligere sentrum. Foto: Tone Sandberg

— Asylsaken er en viktig sak for KrF. Jeg tror dette er med på å åpne for et samarbeid mot sentrum. SV har sagt at de vil stå på egne ben. Dermed er det rødgrønne alternativet lagt på hylla. Vi vet at KrF, Venstre og Senterpartiet kommer til å være avgjørende når det neste flertallet skal formes, sier Ropstad.

Vil vente med å svare

Fædrelandsvennen var søndag ettermiddag i kontakt med innvandrings- og integreringsdepartementet for en kommentar rundt departementets håndtering av asylsøkerne i Storskog. Kommunikasjonssjef Gunnar Johansen sa departementets fagavdeling først kunne svare på dette mandag.