Prosjektleder Bjarne Ugland og assisterende prosjektleder Marianne Tronstad vinker farvel til det polske skoleskipet Dar Mladziezyog, som var på besøk i Kristiansand i fjor. Foto: Arild Jakobsen

— Vi satser alt på å slå vår egen rekord. Å samle mellom 400.000 og 500.000 mennesker er realistisk, sier assisterende prosjektleder i The Tall Ships Races Kristiansand, Marianne Tronstad.

Første etappe av 2015-utgaven går fra Belfast til Ålesund. Den 25.- 28. juli ligger skutene i havn i Kristiansand, før regattaen avsluttes i Aalborg.

— I 2010 hadde vi i underkant av 70 skuter på besøk. Målsettingen for 2015 er 100. Det viktigste for oss er likevel god variasjon og bredde blant deltakerne.

Se video fra folkefesten i 2010:

Banker på skutedørene

For å nå målet, har ledelsen i The Tall Ships Races Kristiansand besøkt vertskapsbyene i årets regatta.

— Vi har vært i Harlingen, Fredrikstad og Bergen. Der har vi rett og slett banket på skutedørene og snakket varmt om Kristiansand, sier Tronstad.

Vi ønsker ikke å lage en blåkopi av 2010, men utvikle produktet.

Påmeldingen er åpnet og ni skuter har allerede meldt sin interesse. Fire av dem er A-skuter; den største klassen. Mange er avhengige av økonomisk sikkerhet for å kunne delta.

— Vi har lovet å skaffe, og delvis finansiere, seilaset for 200 medseilere. I tillegg skal vi ordne 40 firmaer eller grupper som vil leie en skute til et dekkselskap, sier Tronstad.

Les også:

Scene på Silokaia

Tronstad forteller at rammeverket for arrangementet er det samme som i 2010, men at det vil bli noen forandringer.

— Vi ønsker ikke å lage en blåkopi av 2010, men utvikle produktet. Den største forskjellen blir at vi kan ta i bruk området foran Kilden, og hele Silokaia. Scenen som lå ved Kai 6 blir flyttet ytterst på Silokaia. Der vil vi lage et område med restauranter, konserter og aktiviteter, sier Tronstad.

Kulturdelen av The Tall Ships Races blir lagt stor vekt på.

— Selv om skutene er hovedattraksjonen, er det viktig med et godt kulturtilbud. Vi jobber med en kunstutstilling og flere konserter. Ønsket er å vise et bredt spekter av lokale artister og kunstnere, sier Tronstad.

Les også: