MS "Europa" på vei inn Rosfjorden.
Cruiseskipet på vei inn til Lyngdal.

— Dette er første gang vi har hatt et cruiseanløp i Lyngdal, og det var knyttet stor spenning til besøket. Jeg håper vi klarte å ta godt imot passasjerene, slik at rederiet også vil vurdere å komme tilbake. Passasjerene fikk blant annet tilbud om guidede bussturer til Farsund og Kvelland vingård i Lyngdal. Neste år kan kanskje den nye laksetrappa i Kvåsfossen være en aktuell severdighet, sier turistsjef Anne Grete Løland i Lyngdal.

Det tett på 200 meter lange skipet ruvet godt, da det ankret opp noe få hundre meter utenfor sandstranden, hotellet og Sørlandsbadet innerst i Rosfjorden. MS «Europa» går for å være et luksuriøst fartøy, og har flere år på rad blitt kåret til Europas beste cruisskip. Båten som ble bygget i 1999 har plass til 400 passasjerer og et mannskap på 285. Da skipet ankret opp utenfor Rosfjordsanden, hadde det blant annet vært i Bergen og på Nordkapp. Lørdag ettermiddag gikk ferden videre til Oslo. De fleste passasjerene var fra Tyskland, Østerrike og Sveits.

Familien Ubostad driver Rosfjord strandhotell og camping, og fikk omtrent cruisepassasjerene inn i stua.

— Vi tar gjerne imot flere cruiseskip. Selv om de ikke akkurat legger igjen penger hos oss, så skaper et slikt besøk blest om Lyngdal og Listerregionen ellers, sier Stig Ubostad.