— Det er bare tull alt sammen. Jeg har ikke hatt noe med dette å gjøre, sier 67-åringen til Fædrelandsvennen.

9. januar i fjor ble fiskebåtskipperen fra Arendal pågrepet av politiet på ferjeterminalen i Kristiansand. Samme dag fant dansk politi 84 kilo hasj i en leilighet han disponerte i Hanstholm.

Hevder han ble lurt

Ifølge dommen fra Oslo tingrett ble 67-åringen rekruttert som kurér av sitt 27 år gamle barnebarn. Barnebarnet ble i sommer dømt til fire og et halvt års fengsel for sin rolle i et smuglernettverk som skal ha organisert en rekke hasjtransporter.

Ifølge dommen ble bagene hentet i den danske byen Skibby 8. november 2013. Den nå domfelte 67-åringen skulle frakte bagene med seg til Norge i en fiskebåt, men på grunn av omfattende reparasjoner ble turen aldri gjennomført før 67-åringen ble pågrepet 9. januar. Foto: Politiet

— De lurte meg, rett og slett, hevder 67-åringen, som opprinnelig er fra Trøndelag, men bosatt i Arendal.Han skulle egentlig ha sittet på tiltalebenken sammen med barnebarnet i sommer, men kunne da ikke møte på grunn av sykdom.

Ventet på båtreparasjon

De tre bagene med 84 kilo hasj ble levert til 67-åringens leilighet i Hanstholm i november 2012. Ifølge dommen var planen at 67-åringen skulle ta med seg bagene i fiskebåten som han hadde liggende til reparasjon i havna. 67-åringen har erkjent delvis straffskyld for oppbevaring av hasj, men benekter at han var delaktig i noe forsøk på smugling.

Oslo tingrett festet ingen lit til mannens forklaring og dømte ham til fengsel i tre år og seks måneder. 67-åringen opplyser at han har anket dommen.

Skulle få 275.000

Ifølge dommen skulle 67-åringen få 275.000 kroner for å ta med seg de tre bagene i fiskebåten hjem til Norge. Transporten ble imidlertid utsatt, ettersom reparasjonene tok lengre tid enn antatt. Og da flere i smuglernettverket ble pågrepet på Hedmark 2. januar, skal hovedmannen ha bestemt seg for å avlyse hele turen.

Bagene som lå oppbevart i leiligheten var utstyrt med hengelås. Foto: Politiet

I stedet ble 67-åringen bedt om å flytte hasjen til et annet sted i Danmark, men ble pågrepet på ferjeterminalen da han var på vei til å utføre oppdraget. Ifølge dommen hadde han fått 4000 kroner for dette.

Ble hentet i Danmark

Ifølge dommen ble hasjen levert til leiligheten av barnebarnets 26 år gamle kamerat. Mannen, som også ble dømt i sommer, skal ha hentet stoffet i den danske byen Skibby for 850.000 kroner. 26-åringen skulle ifølge dommen få 60.000 kroner for sitt bidrag til smugleroperasjonen.

67-åringen hevdet i retten at han først ble kjent med planene da 26-åringen dukket opp i Hanstholm. Han hevder at han nektet å frakte bagene til Norge og flere ganger ba om at de ble fjernet fra leiligheten. 67-åringen forklarte at han aldri kikket i bagene, men ble kjent med hva de inneholdt etter hvert. Han innrømmet at han burde ha gått til politiet, men hevdet at han var redd for konsekvensene.

Synes straffen er lav

Statsadvokat Geir Evanger sier til Fædrelandsvennen at han er fornøyd med at 67-åringen ble dømt.

— Men jeg synes straffen er noe lav, sier Evanger, som ba retten dømme 67-åringen til fem års fengsel.

Han har nå sendt sin innstilling til Riksadvokaten, som avgjør om påtalemyndigheten skal anke.