Bildet viser ørret, smolt og lakseyngel som døde i Mandalselva etter at vannmengden ble redusert fra 40 til 11 kubikkmeter i sekunder på under en halv time. Foto: Vetle Breilid
Slik så det ut langs bredden i Mandalselva etter at Agder Energi raskt senket vannstanden forrige uke. Nå har NVE varslet at kraftselskapet vil få en stor bot for sin oppførsel. Mye lakseyngel døde da vannstanden sank. Foto: Vetle Breilid

— Vi har varslet Agder Energi om overtredelsesgebyr for det som hendte i Mandalselva. Otteraaen Brugseierforening vil få liknende varsel om hendelsen i Otra, men dette brevet er ikke sendt ennå, sier seksjonssjef Øyvind Leirset i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Videoen under viser konsekvensen av vannsenkingen i Otra.

— Konsesjonen er ikke brutt, men det er alvorlig med en adferd som påfører vassdraget omfattende skade. Det er brudd på aktsomhetsreglene i Vannressursloven. Nå må regulanten legge alle kort på bordet. Vi utferdiger gebyret når alle konsekvenser er endelig vurdert, sier seniorrådgiver i NVE, Jan Henning L'abêe Lund.

Det var onsdag i forrige uke begge elvene ble tappet ned uvanlig raskt, med omfattende stranding av fisk og yngel som resultat.

I Otra reduserte brugseierforeningen vannmengden fra 100 kubikkmeter til 60 kubikkmeter i sekundet i løpet av et par timer.

I Mandalselva senket Agder Energi vannmengden nedenfor Bjelland kraftstasjon fra cirka 40 til cirka 11 kubikkmeter i sekundet i løpet av en halv time.

- Gebyret bør merkes

I tilsvarende saker har bøtenivået ligget på mellom 250.000 og 1,8 millioner kroner, ut fra alvorlighetsgrad.

Fylkesmannen i Vest-Agder er glad for at NVE reagerer raskt og hardt:

— Gebyret bør bli så stort at det merkes og gir gjenklang opp til toppledelsen og styrene hos regulantene. Da får vi sikret at rutiner forbedres. For dette må ikke skje igjen, og det burde ikke skjedd, sier miljøverndirektør Ørnulf Haraldstad hos fylkesmannen i Vest-Agder.

Fylkesmannen har siste uke hatt tett dialog med NVE.

Fylkesmannen fornøyd

— Vi har sagt til NVE at vi kom til å politianmelde hvis ikke NVE reagerte. Når NVE reagerer, forfølger ikke vi saken videre, men uttrykker tilfredshet. Kraftselskapene kan ikke straffes to ganger av myndighetene, sier Haraldstad.

Han har vært fiskeforvalter og miljø-ekspert i snart 30 år, og synes det som skjedde i elvene er graverende.

— Det er sjeldent alvorlige saker. Agder Energi og Otteraaen Brugseierforening har kompetanse nok til å vite bedre.

— Tusenvis av fisk er trolig død i begge elver, fordi vannstanden ble raskt senket. Særlig årsyngel er rammet, og det vil de kommende årene bli mindre fisk i elva enn det kunne vært, sier Haraldstad.

- Mye verre

Han sammenligner med kvotene for den jevne fisker.

— Hver fisker kan ta to laks og to sjøørret i døgnet. Dette kontrolleres strengt. Det regulanten har gjort, er mye verre. Derfor forstår jeg godt at stemningen nå er dårlig blant fiskere og elveeiere, sier Haraldstad.

— Men overtredelsesgebyr vil gå til statskassen og ikke tilbake til elvene hvor skaden skjedde?

— At det bør gis en kompensasjon tilbake til elva, er en naturlig tanke. Men dette vil ikke fylkesmannen råde eller mene noe om. Elve-eierlagene kan selvstendig vurdere anmeldelse eller erstatningskrav mot regulanten, sier Ørnulf Haraldstad.

Agder Energi beklager

Daglig leder i Otteraaen Brugseierforening, Reidar Mork, mener det ikke ble gjort feil i Otra, selv om fisk døde.

— Konsesjonen sier minst 50 kubikk i sekundet ved Heisel. Vi har vært godt over det, sier han.

Han vil ikke kommentere at NVE varsler overtredelsesgebyr.

— Jeg er ikke gjort kjent med dette varselet. Jeg må se ordlyd og argumenter fra NVE, før jeg kommenterer sier han.

I Agder Energi innrømmer man at ting ble galt i Mandalselva.

— Vi tar NVEs varsel om gebyr til etterretning og beklager det som skjedde i Mandalselva, sier kommunikasjonsrådgiver i AE, Hanne Liv Refsnes.

På spørsmål om AE også vil godta boten når den kommer, svarer hun:

— Nå skal vi sende all informasjon til NVE. Hva videre skjer, kan vi ikke si noe om nå.

Vurderer erstatningskrav

Vurderer erstatningskrav

Både eleveeierlaget i Mandalselva og Otra vurderer erstatningskrav.

— Den yngelen som døde, skulle vi fisket om fire, fem år. Konsekvensen er stor. Nå ønsker Agder Energi å møte oss grunneiere. Kanskje har kraftselskapet selv forslag til kompensasjon. Hvis ikke, vil vi vurdere privat erstatningssak sier leder i Mandalselva elveeierlag, Odd Møll.

Han minner om at Mandalselva er nasjonal lakseelv, og at Agder Energi har påført laksebestanden stor skade.

Ivar Bronebakk i Otra Laxefiskelag, har omtrent samme oppfatning.

— Nå skal vi sette oss inn i begrunnelsen for å gi overtredelsesgebyr mot Otrakraft. Mye yngel døde her i Otra. Vi vil vurdere å kreve erstatning for tap. Dette må vi diskutere nærmere i styret og blant grunneierne langs elva, sier Bronebakk.

— Den yngelen som døde nå, skulle vi fisket om fire, fem år. Konsekvensen er stor. Nå ønsker Agder Energi å møte oss grunneiere, og kanskje har kraftselskapet selv forslag til kompensasjon. Hvis ikke, vil vi vurdere privat erstatningssak sier leder i Mandalselva elveeierlag, Odd Møll.

Han minner om at Mandalselva er nasjonal lakseelv, og at Agder Energi har påført laksebestanden stor skade.

Ivar Bronebakk i Otra Laxefiskelag, har omtrent samme oppfatning.

— Nå skal vi sette oss inn i begrunnelsen for å gi overtredelsesgebyr mot Otrakraft. Mye yngel døde her i Otra. Vi vil vurdere å kreve erstatning for tap. Dette må vi diskutere nærmere i styret og blant grunneierne langs elva, sier Bronebakk.