Det var lange bremsespor på stedet. Bilen ble delt i to da den traff et tre i veikanten. Foto: Morten Boswarva
18-åringen omkom momentant da bilen hun satt i traff dette treet i veikanten. 19-åringen som kjørte ble alvorlig skadet. Sammenstøtet var så kraftig at bilen ble delt i to. Foto: Ernest Boswarva

Dødsulykken skjedde langs veien mellom Lillesand og Birkenes 14. juli i fjor. Like ved avkjøringen til Tveide mistet sjåføren kontrollen, slik at bilen havnet i grøfta og kolliderte med et tre.

En 18 år gammel kvinne omkom momentant i sammenstøtet, som var så kraftig at bilen ble delt i to.

19-åringen som kjørte, er nå tiltalt for uaktsomt drap. Ifølge tiltalen kjørte han i minst 141 kilometer i timen.

Nekter for uaktsom kjøring

"Han holdt etter forholdene en uforsvarlig høy hastighet av minimum 141 km/t, og i en svak venstrekurve mistet han kontrollen over kjøretøyet slik at bilens høyre hjulpar havnet utfor veibanen på høyre side. Bilen skrenset deretter sidelengs over motsatt kjørefelt og ut av veien på venstre side hvor den traff et tre", skriver statsadvokat Hilde K. Sakariassen i tiltalebeslutningen.

19-åringen nekter for å ha kjørt uforsvarlig og stiller seg avvisende til tiltalen.

18-åringen omkom momentant da bilen hun satt i traff dette treet i veikanten. 19-åringen som kjørte ble alvorlig skadet. Sammenstøtet var så kraftig at bilen ble delt i to. Foto: Ernest Boswarva

— Han avviser at han har kjørt så fort og mener derfor at målingene som er gjort ikke kan være riktige, sier 19-åringens advokat, Halgeir Verdal, til Fædrelandsvennen.Mannen ble selv alvorlig skadet i ulykken. Først etter tre måneder var han i stand til å la seg avhøre av politiet. Ifølge Verdal er 19-åringen nå på bedringens vei.

— Han vil nok bli helt frisk. Nå ønsker han bare å bli ferdig med saken, sier Verdal.

Kjørte med slitt dekk

18-åringen som omkom, satt i passasjersetet foran. To ungdommer som satt i baksetet, kom fra ulykken uten alvorlige skader.

Den 19 år gamle sjåføren er i tillegg til uaktsomt drap tiltalt for å ha kjørt fortere enn fartsgrensen på 80 km/t og for brudd på vegtrafikklovens bestemmelser om å sikre seg at kjøretøyet er i forsvarlig stand.

Ifølge tiltalen var bilens høyre bakdekk slitt ned til corden.

Rettssaken mot 19-åringen er berammet til 5. februar i Kristiansand tingrett. Politiadvokat Tove Haugland i Agder politidistrikt fører saken for påtalemyndigheten, mens advokat Halgeir Verdal møter som forsvarer.