Camilla Skeie tar med datteren Nora Gundersen i Åpen Barnehage for at hun skal få treffe andre barn. Til høsten skal datteren i barnehagen. Foto: Kjartan Bjelland
Siri Lin Nodeland (tv), vil gjerne være hjemme med datteren Olanda Nodeland så mye som mulig. Hun jobber turnus og får statlig kontantstøtte. Når datteren blir to, vil hun vurdere å søke om kommunal kontantstøtte. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Jeg taper jo litt økonomisk, men så vinner jeg mye på å få være mer sammen med datteren min, sier Line Quale.

Hun jobber nattevakt som vernepleier, og klarer å kombinere det med å være hjemme med datteren Malin Amanda Roaldsen Quale (2) på dagtid.

Hver måned får hun rundt 90 andre familier i Kristiansand 4000 i kommunal kontantstøtte. Nå skal hele ordningen evalueres.

— Jeg hadde nok gjort det uansett, men det hadde blitt vanskeligere uten kontantstøtte, sier Line Quale som vi møter i en Åpen Barnehage i Kristiansand sentrum.

Sparer

Mens det koster kommunen 180.000 å ha en toåring i barnehagen et år, koster det bare 48.000 med kontantstøtte.

Hvis alle barna som får kommunal kontantstøtte gikk i barnehagen, måtte Kristiansand kommune ut med 16 millioner i året i stedet for de 4,7 millionene de nå bruker.

Selv om kommunen ikke tror at de 98 barna ville ha gått i barnehage om de fjernet ordningen, slår de likevel fast at det er mye å spare.

— Det er billigere for kommunen med kontantstøtte enn en barnehageplass. Men dette er et politisk spørsmål, og politikernes argument har vært at det gir større valgfrihet, ikke at det blir billigere, sier oppvekstdirektør Arild Rekve.

Oppvekstsektorens budsjettramme ble i 2012 redusert med tre millioner som følge av kontantstøtten. Da ble kontantstøtten innført som en prøveordning.

Vil fortsette

Kristiansand kommunes administrasjon vil nå fortsette med kontantstøtten i hvert fall ett år til, selv om de advarte mot den da den ble innført. Den gang var de skeptiske til at barn som trengte å komme i barnehage ble værende hjemme.

Det gjaldt spesielt barn fra minoritetsspråklige familier.

— Det stemmer at det har vært anført tidligere, men valgfrihet er som sagt det argumentet politikerne har lagt størst vekt på, sier Arild Rekve.

Han mener at det blir feil å avskaffe ordningen nå, siden familiene trenger forutsigbarhet. I tillegg vil kommunen neppe klare å finne barnehageplasser til de barna som vil søke seg over i barnehage hvis ordningen blir avviklet fra høsten.

— Antall barnehageplasser er redusert, og det vil bli en utfordring hvis det igjen skal økes, sier Rekve.

Være hjemme

I Åpen Barnehage er det mer tid med barna som er argumentet for å motta kontantstøtte.

— Jeg har gledet meg til å bli mor, da vil jeg også bruke så mye tid som mulig med barna, sier Line Quale.

Siri Lin Nodeland vurderer også å være hjemme med datteren Olanda Nodeland når hun fyller to år.

— Jeg jobber turnus i dag. Hvis jeg får kommunal kontantstøtte, kan jeg kanskje fortsatt være hjemme med henne, også etter at hun er to.

— Har ikke barn godt av å være sammen med andre når de fyller to år?

— Ja, og derfor tar jeg henne også med hit, slik at hun får treffe andre barn. Hvis du er flink til å komme deg ut, er det mange gode tilbud du kan bruke slik at barna får være sammen med andre barn.

Tospråklige

Mange av barna som mottar kontantstøtte har innvandrerbakgrunn. Ifølge en oversikt fra Kristiansand kommune, er 45 av mottakerne tospråklige.

— Og vi vet fra forskning at dette er en gruppe som har veldig godt av å komme seg i barnehage. Derfor er vi veldig skeptiske til denne ordningen, sier Mette Gundersen, gruppeleder i Ap.

De støtter likevel forslaget om å videreføre støtten et ekstra år for at folk skal få tid til å omstille seg.

KrF kjøper ikke argumentet om at toåringer har det best i barnehagen.

— Dette er snakk om 2-3 åringer. Jeg er enig i at når de er større, er barnehagen et godt pedagogisk tilbud, men vi er opptatt av å minne om at dette er de aller minste. Det er ingen ting som taler for at de da har behov for å være i barnehagen, sier Irene Solli som sitter i oppvekststyret for KrF