Derfor knytter det seg sterke forhåpninger til statsbudsjettet som legges fram i oktober.

— Vi kan ikke være så dumme at vi ikke går for disse 25 millionene i 2015. Flere ganger i uka sier jeg til statssekretær Bård Hoksrud, til komitémedlemmer og andre at dette vesle beløpet må vi få på plass, sier stortingsrepresentant Ingebjørg A. Godskesen fra Frp, Aust-Agder til Fædrelandsvennen.

Før den nye riksveistrekningen mellom Sandnes og Harstadberg i Valle kan bygges, letes det etter fornminner. Camilla C. Wenn er utgravingsleder. Foto: Johs. Bjørkeli

Godskesen gjorde seg til sterk representant for Frps bomstasjonspolitikk da hun frontet nedleggelsen av den ulønnsomme bomstasjonen på riksvei 9 i Valle i januar i år.Hun har høstet mange godord lokalt for dette, forteller hun. Ikke minst fra pendlere i området som sier de har spart både 500 og 1000 kroner i måneden på at stasjonen ble fjernet.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Kjemper for innlandet

— Men regjeringen din får vel ikke mange godord om ikke de 25 millionene som trengs for å komme i gang med neste strekning, Sandnes - Harstadberg i Valle, er på plass i statsbudsjettet vi har rett rundt hjørnet?

— Nei, da fortjener de ikke godord i forhold til riksvei 9. Jeg håper virkelig at de pengene kommer på plass, sier Godskesen og legger til at hun kjemper mer for innlandskommunene enn for kommunene langs kysten.

— Det er så få som kjemper for innlandet. Riksvei 9 er viktig. Nå må vi skaffe pengene som trengs for å gjøre hele riksvei 9 ferdig. Da må lokalpolitikerne i Setesdal fortsette kampen like flott som de har gjort til nå overfor stortingspolitikerne og sentrale myndigheter. Når riksvei 9 er ferdig utbygd, står riksveg 41 fra Kjevik via Birkenes og Åmli til Telemark for tur, sier hun.

Les også:

Må levere varene

— Vi har hatt mange møter både med samferdselsministeren, med statssekretæren og med medlemmer av samferdselskomiteen. Vi mener at de er godt oppdatert omkring riksvei 9 og vi forventer at de leverer varene, sier Valle-ordfører og leder i Setesdal regionråd, Tarald Myrum, til Fædrelandsvennen.

Myrum sier det er stor utålmodighet etter å komme i gang. Med de 25 millioner kronene som nå forventes over statsbudsjettet, pluss 10 millioner kroner i egenfinansiering, kan den 4,2 kilometer lange strekningen Sandnes - Harstadberg i Valle til 90 millioner kroner påbegynnes neste år.

— Videre satser vi på at vi kan fortsette utbyggingen av riksveien gjennom Skomedal og Frøysnes i Bygland i 2016 og 2017, sier Myrum.

Målsetningen for regionpolitikerne er «gul stripe fra Kristiansand til Hovden innen 2023». I dag gjenstår det 39,7 kilometer før dette er en realitet. Totalt er kostnaden nær 800 millioner kroner.

Les også: