Petter Sandell, etterforskningsleder i Kristiansand-politiet, ser stadig flere saker der det kjøpes mobiltelefoner på nett med falsk identitet. Foto: EIVIND KRISTENSEN
23-åringen bosatt i Kristiansand handlet mobiler og abonnementer i stor stil i navnet til andre personer. Foto: Varfjell, Fredrik

— Det blitt et stadig større omfang på saker der det kjøpes varer på nett med falsk identitet, og dette gjelder særlig mobiltelefoner.Det kan se ut som konkurransen om kundene gjør at teleselskapene ikke har streng nok kontroll på hvem som er kunden, sier Petter Sandell, etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon.

Petter Sandell, etterforskningsleder i Kristiansand-politiet, ser stadig flere saker der det kjøpes mobiltelefoner på nett med falsk identitet. Foto: EIVIND KRISTENSEN

Sammen med kolleger i Oslo har politiet i Kristiansand avdekket en omfattende svindelsak. Så langt inneholder den elleve sider lange siktelsen mot en 23-åring nærmere 50 fornærmede.Men antallet vil trolig stige.

— Har gode rutiner

På ukjent vis fikk siktede tak i andres personnumre og kredittkortkortopplysninger. Disse brukte han til å kjøpe klær, mobiler, ipader og mobilabonnementer. Svindelen skal ha foregått i nærmere to år.

23-åringen bosatt i Kristiansand handlet mobiler og abonnementer i stor stil i navnet til andre personer. Foto: Varfjell, Fredrik

Telenor er et av selskapene 23-åringen handlet hos.— Telenor registrerer at denne typen svindel gjennom 2015 holdt seg på omtrent samme nivå som året før der igjen, det dreier seg om noen få hundre årlig. Telenor har opprettet kontrollmekanismer i nettbutikken vår, og vi har et godt samarbeid med Posten på dette området. Videre er det innarbeidet gode rutiner i butikkene, slik at færrest mulig skal lykkes med slik svindel, sier informasjonssjef Anders Krokan.

Ble spanet på

Politiet i Oslo har spanet på mannen og torsdag ble han tatt på fersken da han var ferd med å hente ut en postpakke.

Fredag ble han varetektsfengslet i fire uker i Kristiansand tingrett. I kjennelsen kommer det fram at politiet har en rekke beviser mot mannen:

Han er flere ganger gjenkjent når han har hentet ut pakker, personalia fra flere fornærmede er funnet på PC-en hans og bestillinger er gjort fra samme PC.

— Han har erkjent at han i enkelte saker har hentet ut varene. I andre saker har han erkjent at det var han som foretok bestillingen, sier politiadvokat Tove Haugland.

Fikk regningen

Så langt er ingen andre personer siktet, men to personer har vært avhørt etter å ha hentet pakker for 23-åringen.

— De har vært avhørt og knytter siktede til saken, men jeg er ikke kjent med hvorvidt de har hatt kjennskap til omfanget av virksomheten, sier politiadvokat Tove Haugland til Fædrelandsvennen.

23-åringen har erkjent å ha solgt flere av varene han har bestilt. Mobilabonnementene har vært i bruk og de fornærmede har fått regningen.

— De fornærmede har kommet til politiet etter å ha mottatt varsel om kredittvurderinger i forbindelse med at siktede har opprettet mobilabonnementer eller bestilt varer i deres navn, sier Haugland.

Ble oppdaget, men fortsatte

Mannen er utenlandsk statsborger, men bosatt i Kristiansand. Han ble første gang pågrepet i Oslo 5. desember i fjor, men ble løslatt og fortsatte svindelen. 31. desember ble han tatt igjen og fikk meldeplikt. Så langt er han siktet for et forhold begått etter meldeplikt.

Siktede har foreløpig ikke tatt stilling til straffskyld.

— Vi står foran en omfattende siktelse med omfattende bevismateriale, og det må vi bruke tid på å gjennomgå før han kan forholde seg til siktelsen, sier forsvarer Svein Kjetil Stallemo.